10 kućnih biljaka koje pomažu osobama sa respiratornim problemima

Bolji kvaliteta vazduha u stambenom prostoru važan je deo kontrole hronične opstruktivne bolesti pluća  (HOBP), kućne biljke mogu poslužiti kao bezopasan dodatak za filtriranje vazduha u vašem domu.

Zagađivači vazduha unutar prostorija, kao što su ugljen-dioksida, benzen, formaldehid i živa, klasifikuju se kao isparljiva organska jedinjenja. Poreklom su iz građevinskog materijala, proizvoda za ličnu negu i iz sredstava za čišćenje, duvanskog dima, kuvanja i peći na drva. Poznato je da izazivaju ili pogoršavaju, zdravstvene probleme, naročito kod dece i odraslih sa postojećim respiratornim oboljenjima.

Određen broj ljudi koji imaju HOBP koriste sisteme za prečišćavanje vazduha, sa filterima za prečišćavanje vazduha u zatvorenom prostoru. Sistemi za čišćenje vazduha poput ovih, mogu ukloniti neke toksine iz vazduha , ali ne sve. U stvari, određene vrste aparata za čišćenje vazduha zapravo podižu koncentracija ozona iznad dozvoljenih vrednosti.

Koje biljke čistači vazduha su najefikasnije?

Sve biljke prolaze kroz fotosintezu, što je proces koji uklanja ugljen dioksid iz vazduha i oslobađa kiseonik. Naučnici tvrde da su kućne biljke u stanju da je uklone i značajnu količinu otrovnih hemikalija iz vazduha .

Nakon procene velikog broja kućnih biljaka, utvrđeno je da su sledeće biljke najefikasnije u uklanjanju  isparljivih, štetnih, organskih materija:

  1. Spathiphyllum wallisii – Engleski naziv: Peace lily

Spathiphyllum wallisii Peace lily

Ona je na vrhu liste biljaka za pročišćavanje vazduha – otklanja benzen, formaldehid, trihloretilenom, ksilen, toluen i amonijaka iz vazduha u zatvorenom prostoru koji udišemo.

  1. Zlatna puzavica (Epipremnum aureum)

zlatna puzavica

Efikasna u uklanjanju benzena, formaldehida, trihloretilena, ksilena i toluena iz vazduha koji udišemo u  kući, ovo kućna biljka preferira indirektnu svetlost.

  1. Sanseverija, Sabljica ili Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

sanseverija

Ova biljka može da izdrži različite okolne uslovima i samo prekomerno zalivanje ili ne zalivanje uopšte može da je  uništi. Čisti vazduh od benzena, formaldehida, trihloretilena, ksilena i toluene.

  1. Bršljan (Hedera helix)

brsljan

Bršljan ima prirodnu sposobnost da filtrira štetne zagađivače iz vazduha, uključujući benzen, formaldehid, ksilen i toluene.

  1. Damska palma (Rhapis excelsa)

damska palma

Damska palma se prilično lako održava u zatvorenom prostoru i utvrđeno je da efikasno uklanja formaldehid, ksilen, toluen i amonijaka iz vazduha u kući.

  1. Fikus bendžamin  (Ficus benjamina)

fikus bendzamin

Fikus bendžamin  lepo napreduje u svetloj sobi I prija mu  čak I direktno, jutarnje sunce. Odlično sredstvo za čišćenja vazduh u zatvorenom prostoru od formaldehida, ksilena i toluena.

  1. Nefrolepis (Nephrolepis exaltata) – Engleski naziv: Boston fern

(Nephrolepis exaltata)

Ova biljka uspeva u toplim, vlažnim uslovima , pa ako ste osetljivi na vlagu, oni ne mogu biti najbolji izbor za vas. Efikasno uklonjaju formaldehide, ksilen i toluene.

  1. Patuljasta urma palma (Phoenix roebelenii)

patuljasta palma

Ova biljka uspeva u najsvetlijim delovima prostorije, čak vole direktnu sunčevu svetlost. Sposobna je da uklanja formaldehid, ksilen i toluene.

  1. Areca palma (Chrysalidocarpus lutescens)

areca palma

U jednom trenutku , Areca palma je bila na listi ugroženih vrsti. U zatvorenom prostoru, ima sposobnost da filtrira ksilen i toluen iz vazduha. Biljka je osetljiv na prekomerno zalivanje i uspeva najbolje na jakom svetlu.

10,  Fikus (Ficus elastica)

fikus

Na kraju, ali ne manje važan, je fikus. Lako se  održava u zatvorenom prostoru, uspeva u svetlim, toplim sobama i kada je redovno zalivena. Najbolji je u uklanjanju formaldehida iz vazduha.

Pre nego što kupite kućnu biljku

Iako je nekoliko poznatih istraživanja dokazalo efikasnost kućnih biljaka u pročišćavanju vazduha, neke studije ukazuju na to da zemljište u kojima one rastu, sadrži štetne mikroorganizme i da zajedno sa pesticidima koji se koriste za tretman biljaka potencijalno mogu da zagade vazduh.

Pre kupovine kućne biljke, informišite se kako treba pravilno brinuti o njima i obavestite lekara o svojim planovima kako bi on imamo uvid u sve što može imati potecijalan uticaj na Vaše stanje.

Neke kućne biljke mogu biti toksične za životinje. Pre nego što je nabavite, razgovarajte saprodavcem u cvećari radi procene koje su biljke najsigurnije za stambeni prostor.

Prirodno resenje za respiratorne probleme je PRIMED 2 DISI LAKO. Ovaj prirodni preparat je napravljen na bazi kristalizovanog lipovog meda i prirodnog kalcijuma i moze Vam pomoci da uspesno otklonite simptome respiratornih bolesti. Ovaj prirodni preparat sadrzi mnostvo korisnih materija koje stimulisu rad disajnih organa. Njegovu osnovnu komponentu čini lipov med koji je najkvalitetniji monoflorni med. Zbog svojih osobenosti ima blagotvoran uticaj kod prehlade, kijavice, upale disajnih I probavnih organa, pomaže pri iskašljavanju, olakšava izbacivanje sekreta iz nosa I grla, ima izraženo antibakterijsko dejstvo I kao takav predstavlja idealnu komponentu ovog preparata. Njegovo dejstvo upotpunjuje kalcijum iz prirodnih izvora, koji se lako apsorbuje zbog prisustva čistog, prirodnog meda I čija je iskoristljivost u organizmu velika, jer brzo dospeva do disajnih puteva, pročišćava ih I čini otpornijim na alergene iz vazduha.

Primed 2 diši lako uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinusitisa i pušačkog kašlja.

Primed 2 diši lako smanjuje osetljivost na alergene, deluje bronhodilatatorno i pomaže regeneraciju sluzokože disajnih puteva.Umiruje kašalj I ublažava iritaciju sluzokože disajnih puteva

Podstiče razvodnjavanje guste bronhijalne sekrecije. Njegovi aktivni sastojci izazivaju širenje vazdušnih kanala, a samim tim omogućavaju lakše iskašljavanje nakupljenog sekreta. Pored toga, Primed 2 ublažava gušenja i proređuje asmatične napade I čini ih slabijim po intenzitetu.

Potpuno je prirodan I može da se koristi kao dodatak standardnoj terapiji astme. Uzima se jedna do dve kafene kasicice dnevno, u zavisnosti od tezine tegoba, pola sata pre ili dva sata nakon obroka.

primed 2

Prirodan preparat Primed 2 možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida ,lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073