6 načina za smanjenje izloženosti polenu

alergija na polen


Polen raznih vrsta trava je najćešći uzročnik reakcija preosetljivosti.

U zavisnosti od vremena cvetanja, razlikuje se i doba u toku godine kada će se pojaviti karakteristični simptomi preosetljivosti kod predisponiranih osoba.

Čestice polena imaju malu masu, tako da se vrlo lako šire putem vazduha i mogu dospeti i u unutrašnjost stambenog i radnog prostora, kao i u automobile i druga prevozna sredstva. Dakle, kako je nemoguće eliminisati polen iz vazduha, postoje određeni postupci koji pomažu da se smanji izloženost osetljive osobe polenu, i na taj način prevenira pojava simptoma preosetljivosti.

Kada je u pitanju boravak napolju, savetuje se sledeće:

  • Proverite izveštaj o koncentraciji polena u vazduhu pre planiranja aktivnosti koje uključuju boravak na otvorenom prostoru.
  • Ograničite vreme boravka napolju ujutru i oko podneva, kada je koncentracija polena u vazduhu najveća.
  • Nosite naočare, kako bi sprečili kontakt polena sa sluzokožom očiju.
  • Ne izlazite napolje u toku košenja trave. Ukoliko sami kosite travu, obavezno nosite zaštitnu masku.
  • Kada birate mesto za odmor, birajte predele sa manjom koncentracijom polena u vazduhu.
  • Presvucite se nakon ulaska u stan ili kuću. Takođe, poželjno je i da operete kosu, zato što se čestice polena mogu zadržati u kosi, i na taj način dospeti u stambene prostorije.

Ovim metodama se može uticati na učestalost i izraženost simptoma. Međutim, veoma je teško, zapravo nemoguće u potpunosti izbeći kontakt sa polenom, tako da će s’ vremena na vreme sigurno doći do pojave simptoma preosetljivosti.

Kada dođe do pojave karakterističnih simptoma preosetljivosti, na raspolaganju imamo veći broj lekova i preparata koji dovode do smanjenja akutnih simptoma kao što su curenje nosa, kijanje, suzenje očiju i drugi, ili imaju produženo dejstvo, smanjujući mogućnost javljanja reakcija preosetljivosti.

Pored dostupnih lekova iz domena zvanične medicine, na raspolaganju imamo i veliki broj prirodnih preparata koji mogu imati izraženo pomoćno dejstvo u tretmanu preosetljivosti. Naša preporuka je preparat PRIMED 2.

primed2-disilako-2

PRIMED 2 Diši lako je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma.

Aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih puteva na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva.

Ovim dejstvom, preparat PRIMED 2 pomaže uklanjanju aktivnih simptoma i smanjuje intenzitet i učestalost reakcija preosetljivosti.