Alergija ili prehlada, sličnosti i razlike!

nosPonekad je zaista teško razlikovati simptome sezonske alergije od obične prehlade ili viroze.
Sezonska alergija se obično javlja u doba godine kada počinje cvetanje raznih biljaka. Zbog polena koji se lako prenosi vetrom nemoguće je ograničiti prisustvo jedne vrste polena koji izaziva alergiju na određeni region. Alergija uzrokuje kijanje, zapušenost i curenje nosa, svrab očiju i ušiju, bolove u ždrelu.
Da je reč samo o prehladi upućuju simptomi poput povišene temperature i kašlja, međutim oni spontano nestaju nakon kraćeg vremena za razliku od simptoma alergije koji traju znatno duže i najčešće se smiruju tek nakon primene odgovarajućih lekova.
Mada su simptomi sezonske alergije i prehlade slični, postoje pokazatelji koji upućuju na jednu od dijagnoza:
-ukoliko postoji pojava sezonske alergije unutar porodice, veće je verovatnoća razvoja alergije kod dece.
-ako se simptomi javljaju svake godine u istom vremenskom periodu godine (proleće, leto ili jesen) radi se o alergiji.
-kod alergija se javlja svrab sluzokože nosa i očiju, kod prehlade svrab nije prisutan.
-kod alergija je izgled sekreta koji se nalazi u nosu i grlu vodenast i bezbojan, dok je kod prehlada sluz gusta i žuto-zelena.
-kod alergijskog rinitisa nakon kijanja nema olakšanja, kod infektivnog rinitisa kijanje donosi olakšanje.
Simptome celogodišnjeg alergijskog rinitisa je nešto teže prepoznati. Ne javlja se sezonski, nego traje tokom cele godine nezavisno od sezone cvetanja, tokom godine se može menjati samo intenzitet simptoma. Simptomi se javljaju zavisno od toga sa kojim alergenom osoba dolazi u kontakt u datom trenutku (grinje, kućna prašina, dlaka mačke ili psa, perje, gljivice…)
Važnost alergijskog rinitisa se ogleda u tome što je on najčešće udružen sa nekim drugim bolestima respiratornog sistema kao što su astma, nosna polipoza, sekretorni otitis i dr…