Alergije oka

Alergije-oka

Alergije-okaSvaka treća osoba u razvijenim zemljama ima simptome alergije, pri tome su oči zahvaćene kod 75% osoba sa simptomima alergije.
Danas je najčešća očna alergija sezonski alergijski konjuktivitis (upala vežnjače) koji se pojavljuje u sklopu sezonskog rinokonjuktivitisa, poznatijem pod nazivom polenska groznica. Za polensku groznicu se vezuju sledeći simptomi:
-svrab i blaže crvenilo oka.
-curenje iz nosa, kijanje, kašalj.
– povremeno se javljaju slabost i umor kao i glavobolje zbog otoka sluzokože.
Sezonski alergijski konjuktivitis najčešće nije opasan po oči, ali svrab, otečenost i suzenje mogu značajno narušiti kvalitet života. Nešto su lakši simptomi celogodišnjeg alergijskog konjuktivitisa čiji intenzitet raste sa početkom vlažne sezone,na jesen kada je veća izloženost grinjama i sporama gljiva.
Druge, manje česte očne alergije mogu biti značajno opasnije, pa čak i ugroziti prednji providni deo oka- rožnjaču. U ovu grupu spadaju atopijski keratokonjuktivitis kod mlađih dečaka, atopijski kertokonjuktivitis kod osoba sa neurodermatitisom, i nešto manje opasan konjuktivitis velikih papila koji je čest kod osoba koje nose kontaktna sočiva. Ukoliko nosite kontaktna sočiva i svakodnevno osećate smetnje nekoliko sati nakon stavljanja sočiva, ovo svakako napomenite tokom redovne kontrole. Hronična alergijska reakcija na materijal ili sredstva za čuvanje kontaktnih sočiva česti su uzroci problema u njihovom nošenju.
Od svih alergijskih reakcija u području oka, najveći strah izaziva akutni alergijski edem obrva koga karakteriše izraziti otok obrva što onemogućava zatvaranje oka. Iako je za mnoge zastrašujući, ovaj oblik alergije u najvećem broju slučajeva prolazi bez ikakvih posledica. Oprez je neophodan zbog mogućnosti da alergijska reakcija zahvati disajne puteve pri čemu može doći do gušenja. Dodatni razlog za odlazak oftalmalogu je i mogućnost da se otok iskomplikuje celulitisom očnih šupljina. Celulitis se karakteriše tvrdom, bolnom i crvenom kožom koja je bolna i može biti opasan po život, posebno kod osoba sa oslabljenim imunitetom.
Lečenje i prevencija očnih alergija
Najbolji način lečenja očnih alergija je izbegavanje dodira sa alergenima. Kako to najčešće nije moguće, poslušajte neke od saveta kako maksimalno izbegavati alergene poput polena, grinja, životinjskih dlaka i sl. U slučaju izraženijih tegoba, obavezno se javite oftalmologu kako bi vam propisao odgovarajuće lekove.
Osobe koje već duže vreme imaju probleme sa alergijama već su upoznate sa antihistaminicima. Najčešće se propisuju loratadin (Belodin, Claritine, Flonidan, Rinolan, Contral), feksofenadin (Telfast), cetirizin (Letizen), levocetirizin (Xyzal) i dezloratadin (Aerius). Glavni nedostatak antihistaminika je njihov nepovoljni uticaj na suzni film oka, zbog čega se propisuju samo kod jako izraženih simptoma alergijske kijavice. Kod izraženijih simptoma mogu dosta pomoći i intranazalni dekongestivi ili kortikosteroidi u obliku spreja za nos, a kod određenih osoba od pomoći je hiposenzibilizacija.
primed2Primed 2 diši lako je prirodni preparat koji, redovnom upotrebom smanjuje simptome alergije na polen i druge alergene. Prirodni kalcijum u njegovom sastavu smanjuje intenzitet alergijskih reakcija i čini sluzokožu disajnih puteva manje osetljivom na alergene kao što su polen, grinje, spore gljiva, životinjske dlake….