Alergijski rinitis i kako se leči?

allergies-all-off

allergies-all-offAlergijski rinitis je zapaljensko oboljenje sluzokože gornjih disajnih puteva tj. sluznice nosa. Imuni sistem, koji se bori protiv različitih štetnih supstanci, kod nekih osoba ne funkcioniše pravilno i počinje da se bori čak i protiv bezopasnih supstanci i pri tome izaziva alergijsku reakciju praćenu zapaljenjem. Kada osoba dođe prvi put u kontakt sa alergenom , aktiviraju se T i B limfociti koje proizvode IgE antitela, specifična za taj alergen. IgE antitela se vezuju za receptore na inflamatornim ćelijama , mastocitima i eozinofilnim ćelijama. Ove ćelije pokreću alergijsku reakciju,odnosno alergijski odgovor koji podrazumeva oslobađanje medijatora zapaljenja: histamina, prostaglandina i leukotrijena. Kod osoba koje pate od alergijskog rinitisa, reakcija se najšešće javlja u sluzokoži nosa, ali se može javiti i u sluzokoži očiju. Nekoliko minuta nakon izlaganja alergenu, dolazi do pojave simptoma. Alergijski rinitis daje neke od sledećih simptoma: nazalna kongestija ili zapušen nos, rinoreja (curenje nosa), kijanje, nazalni svrab, curenje sluzi niz grlo. Često se uz ove javljaju i okularni simptomi: suzenje, peckanje, svrab, crvenilo konjuktiva. Kod većine pacijenata se javljaju i okularni i nazalni simptomi zajedno.
U zavisnosti od vrste alergena koji ga izaziva alergijski rinitis se deli na sezonski i perenijalni. Prema stepenu težine simptoma on se pak deli na umereni, teški i vrlo teški alergijski rinitis.
Sezonski alergijski rinitis se javlja u sezoni pojave određenih alergena i određenog je trajanja. Sezonski alergijski rinitis izazivaju: polen raznih biljaka (topola, breza, lipa ambrozija, trave, konoplja). Perenijalni alergijski rinitis izazivaju alergeni kućnog okruženja: grinje, buđ, prašina, dlake i on je prisutan tokom cele godine.
Alergijski rinitis utiče znatno na smanjenje kvaliteta života obolelih, na njihov emocijalni i socijalni status. Osobe često imaju loš san, smanjenu koncentraciju na poslu i u školi, dnevni umor. Oko 50 % pacijenata traži pomoć lekara, ali se većina njih oslanja na samolečenje.Međutim, i pored raznih lekova većina pacijenata nema dobru kontrolu bolesti. Ako se ne leči, alergijski rinitis može imati komplikacije kao što su sinusitis, zapaljenje srednjeg uva, polipi nosa, astma.
Lečenje alergijskog rinitisa.
Terapija alergijskog rinitisa ima za cilj da se smanji ozbiljnost simptoma i smanji rizik od nastanka komplikacija, kao i poboljšanje kvaliteta života obolelih.
Prva linija terapije obolelih sa blagim simptomima podrazumeva identifikaciju i uklanjanje alergena, kao i njihovo izbegavanje. Osobe se uče kako da u svakodnevnom životu izbegavaju alergene: drže zatvorene prozore u sezoni polena, koriste filtere za vazduh u svom stanu, koriste antialergijsku posteljinu. Ovakav vid terapije može da potpuno promeni stil života, može da bude jako ograničavajući u svakodnevnim aktivnostima i naročito ga je teško sprovesti kod dece.
Najefikasniji pristup alergijskom rinitisu je farmakološka terapija. Postoje različite grupe lekova koje se koriste u terapiji, mada ne deluju sve grupe lekova podjednako na sve simptome bolesti.
Antihistaminici
U terapiji alergijske kijavice, antihistaminici se mogu koristiti oralno ili topikalno (direktno u nos ili oči). Antihistaminici imaju minimalne neželjene efekte, brzo ispoljavaju dejstvo, međutim imaju mali efekat na zapušenost nosa.
Hormoni
Hormoni imaju slabiji terapijski efekat od antihistaminika i kortikosteroida.
Antagonisti leukotrijena
Antagonisti leukotrijena imaju podjednak efekat kao i antihistaminici, ali manji od intranazalnih kortikosteroida.
Dekongestivi
Dekongestivi se primenjuju u obliku kapi i sprejeva za nos i pokazuju kratkoročnu efikasnost u rešavanju nazalne opstrukcije. Samim tim uklanjaju zapušenost nosa, ali nemaju efekat na druge simptome. Ove vrstu lekova dozvoljeno je primenjivati samo deset dana u kontinuitetu.
Intranazalni kortikosteroidi
Intranazalni kortikosteroidi spadaju u grupu najefikasnijh lekova za lečenje alergijskog rinitisa. Direktnom primenom leka u nos postiže se maksimalna koncentracija leka na željenom mestu uz minimalne neželjene efekte. Deluju efikasno na sve simptome bolesti. Ispoljavaju dejstvo već nekoliko sati nakon upotrebe.
Imunoterapija (desenzibilizacija/hiposenzibilizacija)
Alergen specifična imunoterapija vrši se primenom rastućih doza ekstrakata alergena u određenim vremenskim intervalima. Postoji mogućnost da se ovim načinom terapije neke alergije u poptunosti izleče.

Primed 2 diši lako je potpuno prirodni preparat koji poboljšava Vaš imuni sistem i smanjuje osetljivost disajnih puteva na alergene. Na taj način pomaže u terapiji i smanjenju tegoba kod alergijskog rinitisa.