Bolne posledice zapaljenja sinusa

sinusitis1Širok je spektar mogućih uzroka koji dovode do bolova u predelu lica i glave. Jedan, relativno čest uzrok su oboljenja sluzokože nosa i sinusa, pa je zato potrebno razumeti i prepoznati njihove osnovne karakteristike.
Usled oboljenja nosa i sinusa mogu se javiti bolovi koji sačinjavaju oko 20 procenata svih bolova koji se javljaju u predelu lica i glave.
Bol usled zapaljenja sluzokože nosa i sinusa
Prvi simptomi zapaljenja sinusa su pojava otežanog disanja na nos, oslabljeno čulo mirisa i vodensta sekrecija iz nosa. U periodu od oko sedam dana od početka infekcije gornjih disajnih puteva razvija se slika akutnog zapaljenja sinusa, čiji su simptomi dosta izraženiji. To su pojava gnojne sekrecije iz nosa, povišena telesna temperatura, ponekad i bol u predelu lica i glavobolja. Bol u predelu lica uzrokovan sinusitisom je jednostran, javlja se na strani upale, jak je i udruzen sa povišenom temperaturom i zapušenim nosom. Ukoliko je upalom zahvaćen gornjevilični ili maksilarni sinus, bol se može proširiti i na zube. Kod zapaljenja sfenoidalnog sinusa bol je lokalizovana u temenu glave. Pogoršavanje bola kod zapaljenja sinusa nastaje kada dođe do potpune blokade prirodnih otvora sinusa što onemogućava njihovo pražnjenje. Do ovakve situacije može da dovede letenje avionom i skijanje.
Pored akutnog, bol u licu može da bude posledica i hroničnog sinusitisa. Kada dođe do aktivacije hronične upale, dolazi do zatvaranja otvora sinusa i poremećaja njihovog pražnjenja.
U cilju lečenja bola uzrokovanim upalom sinusa potrebno je ukloniti uzrok bola, odnosno izlečiti upalu.Inače, lečenje može biti konzervativno i hirurško. Konzervativno lečenje podrazumeva primenu antibiotika prema antibiogramu koji je najdelotvorniji kod bakterije koja je izolovana.
Hirurško lečenje podrazumeva endoskopsku intervenciju, pri čemu se uz pomoć malene kamere, ulazi u sinuse kroz njihove prirodne otvore i radi drenaža, odnosno pražnjenje sinusa. Ova intervencijea je minimalno invazivna, efikasna i precizna, a postoperativni tok je brz.
Retenciona ili zastojna cista
Retencione ciste su čest nalaz pri pregledu sinusa. Prema nekim istraživanjima, oko 40% populacije ima ovakve ciste. Uobičajeno je da ne daju nikakve simptome niti tegobe koje bi ukazivale na njih i često se otkrivaju kao slučajan nalaz na snimanju glave.
Ponekad, retencione ciste mogu biti praćene bolovima u predelu lica i glave. Bolove izazivaju uglavnom ciste većih dimenzija, jer one svojim rastom pritiskaju osetljive strukture ili začepljuju prirodne otvore sinusa i sprečavaju njihovo pražnjenje.
Lečenje retencionih cisti je hirurško. Endoskopskom intervencijom, korišćenjem minijaturne kamere, kroz prirodne otvore dolazi se do ciste i ona se odstranjuje.
Polipi u nosnim šupljinama i sinusima
Polipi su izraštaji sluzokože, po prirodi su benigni i mogu da rastu. Oni stvaraju tegobe jer svojim rastom blokiraju prolaz vazduha i otežavaju normalno disanje. Osobe koje su sklone zapaljenjima sluzokože nosa i sinusa često imaju polipe i posledično se kod njih javlja poremećaj čula mirisa.
Polipi ne mogu sami po sebi izazvati glavobolje, niti bol u predelu lica. Osobe sa nosnom polipozom imaju česte glavobolje koje su posledica hronične zapušenosti nosa i otežanog disanja. Polipi svojim rastom blokiraju prirodne otvore sinusa i onemogućavaju pražnjenje sinusa i to skupljanje sekreta, koje se naročito pojačava za vreme zapaljenja dovodi do bola u predelu lica i glavobolje.
Polipi se odstranjuju hirurškim putem. Kada se odstrane, disanje i pražnjenje sinusa se vraćaju u normalnu funkciju, čime prestaju bolovi i smanjuje se mogućnost novih upala.
Vakuum glavobolja kao posledica sinusitisa
Vakuum glavobolja nastaje u uslovima izlaganja promenama vazdušnog pritiska pri zapušenom nosu i letenje avionom je idealna situacija za pojavu ove vrste glavobolje.
Suv vazduh u avionu usled klimatizacije, dovodi do isušivanja nosne sluzokože i zapušenja nosa. Dodatno, prilikom podizanja i spuštanja aviona, dolazi do promene pritiska u čeonom sinusu i kao posledica se javlja jaka, pulsirajuća glavobolja u predelu čela i oko očiju.
U cilju smanjenja ovog neprijatnog oblika glavobolje, potrebno je uraditi deblokadu disajnih puteva pomoću kapi za nos. Ovo može brzo da reši problem. U jako upornim slučajevima, kada osoba zbog svog posla biva primorana na česta putovanja avionom, pristupa se hirurškom otklanjanju srednje nosne školjke, čime se proširuju nosni hodnici i sprečava se javljanje vakuum glavobolje u dužem periodu.
primed 2Primed 2 diši lako je prirodni prparat koji efikasno, redovnom upotrebom rešava problem sa zapušenim sinusima, smanjuje zapaljenje i olakšava disanje. Prirodni kalcijum u ovom prirodnom preparatu smanjuje osetljivost sluzokože na alergene, olakšava drenažu sinusa i pomaže izbacivanje gustog sekreta iz sinusa.