Cerumen štiti od infekcija

uho_798188899Svako ko je bar jednom patio od upale uva zna da je reč o neizdržljivom bolu, svrabu i osećaju zaglušenosti ili šuštanja. Ove simptome je jako teško zanemariti i oni nas brzo nagnaju da posetimo lekara. Uvo je složeni organ koji se sastoji od tri dela, pa se u svakom ponaosob može javiti zapaljenski proces, tako da se radi o upali spoljašnjeg, srednjeg ili unutrašnjeg uva.
Letnje kupanje može da doprinese infekciji
Infekcije uva se mogu javiti u svim godišnjim dobima, pogotovu leti. Izazivači mogu biti i bakterije, virusi ili gljivice, ali su za razvoj upale, pored infekcije, zaslužni i dodatni faktori- suva, ekcematozna koža, ponavljanje infekcije nosa ili trećeg krajnika, odnosno ždrela. Faktore rizika predstavljaju i sva druga stanja i bolesti koja slabe imuni sistem- šećerna bolest, hronična oboljenja, maligne bolesti.
Infekcija spoljašnjeg uva (Otitis externa) je karakteristična za leto, nakon kupanja u moru, bazenu, jezeru ili moru. Ima karakterističan naziv “plivačko uvo” i uglavnom se sreće kod odraslih osoba, ali se može javiti i kod dece. Pri upali spoljašnjeg uva javlja se svrab, vlaženje, osećaj zaglušenosti i bol u uvu.
Faktori rizika za zapljenje spoljašnjeg uva, pored patogena, jesu i suva koža, ekcematozne promene na njoj, kao i opšta oboljenja koja slabe imunitet. Terapija se sprovodi lokalno, primenom antibiotskih masti koje eliminišu bakterije i topikalnih kortikosteroida i / ili antigljivičnih lekova koji ublažavaju upalu, odnosno leče gljivice. Da bi se sprečilo dalje širenje infekcije, ne prepotučuje se primena štapića za uvo, kao ni čačkanje i češanje prstima i drugim predmetima u cilju ublažavanja svraba zbog prisutne infekcije.
Zapaljenje srednjeg uva (Otitis media) se najčešće vezuje za dečiji uzrast, jer je usko povezan sa infekcijama nosa i trećeg krajnika, kao ždrela, te je stoga najčešći zimi. Upala uva se manifestuje pulsirajućim bolom, zaglušenošću uva, šuštanjem i peckanjem.
Faktori rizika koji mogu dovesti do upale srednjeg uva jesu alergije i ponavljane infekcije nosa. Budući da su zapaljenja srednjeg uva najčešće kod dece, leče se sanacijom infekcije nosa i trećeg krajnika, što podrazumeva kapi za nos, kortikosteroide u obliku spreja, antibiotike, mukolitike i sekretolitike.
Zapaljenje unutrašnjeg uva (Labirynthitis) je vrlo retka pojava. Uglavnom nastaje kao komplikacija nekih prethodnih zapaljenja ili povreda vezanih za tu regiju, odnosno deo srednjeg uva. Na upalu unutrašnjeg uva može ukazati slabiji sluh i poremećaj ravnoteže leči se kortikosteroidima.
Narodni lekovi otežavaju dijagnostiku
U narodu je popularno lečenje upale uha sokom čuvarkuće, belog luka ili toplim maslinovim uljem. Doktori nikako ne preporučuju da se u toku infekcije spoljašnjeg uva bilo šta sipa ili stavlja u uvo, jer to može maskirati sliku oboljenja i otežati dijagnostiku. Kada osetite tegobe u uhu, odmah se javite otorinolaringologu, jer se samo tako može utvrditi koji je deo uva zahvaćen i odrediti prava terapija.
primed2Prirodni preparat Primed 2 diši lako je dijetetski suplement na bazi kristalisanog lipovog meda i prirodnog kalcijuma koji ublažava simptome alergije i sprečava njihov nastanak. Alergije su često faktor rizika koji može dovesti do čestih upala srednjeg uva, naročito kod dece. Sprečavanjem nastanka alergije možete sprečiti i nastanak njenih komplikacija, kakva je upala srednjeg uva. Prirodni preparat Primed 2 diši lako se preporučuje deci starijoj od tri godine, kao dodatak ishrani u cilju sprečavanja i lečenja alergija.