Da li je bronhitis zarazan?

bronhitisPostoje određene nedoumice oko toga da li je bronhitis zapravo zarazan ili ne. Da, zarazan je, ali ne uvek.

Vrste bronhitisa

Razlikuju se dve vrste bronhitisa: akutni i hronični.
Akutni bronhitis se odnosi na iznenada nastalo oboljenje, koje obično traje do nekoliko nedjelja, retko nekoliko meseci. Obično počinje simptomima prehlade: curenje nosa, bol u grlu, umereno povišenom telesnom temperaturom i kašljem. Zatim, kašalj se intenzivira i postaje produktivan, sa iskašljavenjem veće ili manje količine sputuma. Ukoliko kašalj ne prestaje ni posle 3 meseca, moguće je da se radi o hroničnom bronhitisu. Hronični bronhitis je česta pojava kod dugogodišnjih pušača. Ukoliko je hroničan kašalj prisutan kod male dece, trebalo bi razmotriti mogućnost postojanja astme.

Obzirom na to da je bronhitis uglavnom izazvan virusima uzročnicima prehlade, može se zaključiti da je i bronhitis podjednako zarazan. Međutim, ukoliko telesna temperatura nije povišena, oboleli može obavljati većinu svakodnevnih aktivnosti, uz primenu nekih opštih mera za sprečavanje širenja infekcije:

  • Pravilno pokrivanje usta pri kijanju podrazumeva upotrebu lakatne jame, a ne dlana šake. Rukovanjem se lako prenose klice sa osobe na osobu, pa je ovo važna preventivna mera.
  • Pravilno i redovno pranje ruku
  • Izbegavanje korišćenja zajedničkih predmeta, posebno čaša i drugog pribora.

PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla. Preporučuje se kod alergijskih i infektivnih oboljenja disajnih puteva praćenih kašljem i otežanim disanjem. Ne sadrži konzervanse, veštačke boje i druge aditive. Pogodan je za svakodnevnu upotrebu bez vremenskog ograničenja.