Efikasnost inhalatornih lekova kod astme

pumpicaDijagnozu astme određuje pulmolog, kao i sve potrebne analize koje su potrebne da se do te dijagnoze dođe, a to su najčešće kožno-alergološke testiranje i testovi plućne funkcije. Ukoliko se postavi dijagnoza astme, pulmolog će savetovati adekvatnu terapiju prema uzrastu pacijenta i težini postojećih simptoma. U najvećem broju slučajeva hronične astme preporučuju se inhalatorni lekovi- pumpice, koje treba koristiti redovno i u dužem vremenskom periodu.
Nove terapije
Lečenje astme podrazumeva primenu lekova u inhalatornom obliku, koji deluju direktno na respiratornu sluznicu, gde se i odigravaju glavni patološki procesi. Ovako antiinflamatorni lekovi ostvaruju puni efekat ne samoj sluznici, te smanjuju neželjene efekte na drugim organima. U poslednjih desetak godina se pojavio veći broj antiinflamatornih lekova koji su svi efikasni i sa minimalno neželjenih efekata. Tehnološki napredak i farmaceutska industrija udružili su se u razvoju novih oblika i formi primene inhalatornih lekova i tako mnogostruko poboljšali lečenje astme. Novi, moderni principi lečenja podrazumevaju kombinaciju antiinflamatornih i antiastmatičkih lekova, kako bi se njihovim sinergetskim delovanjem pojačao terapijski efekat i smanjili potencijalni neželjeni efekti. Koriste se antagonisti leukotrijena, interleukina (II 5 i II13), antagonisti imunoglobulina E. Antagonisti leukotrijena su prisutni i na našem tržištu, za decu i za odrasle, i daju odlične rezultate, naročito kod osoba kojima je tehnika inhaliranja lekova nedovoljna ili kod dece koja slabo sarađuju. Ostali noviji antiastmatički lekovi nisu u svakodnevnoj upotrebi, a neki od njih su još u fazi ispitivanja.
Rano otkrivanje astme.
Prevencija je u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem atopije, simptoma astme i drugih alergijskih bolesti, naročito kod dece. Nacionalni program za rano otkrivanje astme podrazumeva da se posebna pažnja obrati na decu sa faktorima rizika: ekcem, alergijska kijavica, alergija na sastojke hrane, prisustvo atopije i /ili astme kod drugih bliskih članova porodice (majka, otac, braća, sestre). Na taj način se već od prvih dana detetovog života mogu sprovoditi mere primarne prevencije, izbegavanje alergijskih sastojaka hrane, korekcija majčine ishrane u trudnoći, boravak u okruženju bez duvanskog dima, štetnih iritanasa i alergena. Naučni podaci ne podržavaju preterano striktne mere izbegavanja alergena, ali u skladu sa kulturološkim i tradicionalnim karakteristikama sredine, mogu se savetovati umerene mere kontrole i načina života.
primed2Prirodnim preparatom Primedom 2 diši lako možete na prirodan način ublažiti simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, alergije, sinusitisa, pušačkog kašlja. Svojim prirodnim sastojcima ovaj preparat smanjuje osetljivost sluzokože na dejstvo alergena.