Emfizem pluća

Emfizem plućaEmfizem pluća nastaje kada se disajni putevi distalno od terminalnih bronhiola uvećaju i dolazi do oštećenja pregrada između alveola. Na taj način se oštećuje plućno tkivo i stvaraju se problemi u razmeni gasova. Kako se emfizem pogoršava plućne alveole koje su normalno grupisane kao grožđe pretvaraju se u velike i nepravilne vreće sa zjapećim rupama na njihovim unutrašnjim zidovima. Ovo smanjuje površinu pluća i naravno količinu kiseonika koji stiže u krvotok.

Emfizem polako uništava elastična vlakna koja drže otvorenim vazdušne puteve koje vode vazduh u alveole. Tako prilikom izdaha ti vazdušni putevi kolabiraju i onemogućavaju da vazduh izađe iz alveola. Tako nastaje povećana vazdušnost pluća tj. uvek postoji zaostatak vazduha u njima.

Faktori koji mogu dovesti do pojave emfizema jesu:

  • Pušenje. Emfizem najčešće nastaje kod pušača, pušenje je najvažniji faktor rizika za nastanak emfizema. Rizik za sve pušače raste sa godinama pušačkog staža i brojem cigareta koje popuše dnevno.
  • Godine života. Kako se oštećenje pluća kod emfizema javlja postepeno, većina ljudi sa emfizemom počinju da osećaju simptome između 40 i 60 godina.
  • Izloženost duvanskom dimu ili pasivno pušenje takođe pogoduje razvoju emfizema. Pasivno pušenje podrazumeva nehotično udisanje dima tuđe cigarete ili lule.
  • Profesionalna izloženost raznim isparenjima i prašini. Ako udišete isparenja određenih hemikalija, prašinu od žitarica, pamuka, drveta i rudarskih proizvoda veća je verovatnoća da dobijete emfizem. Ovaj rizik je naravno veći ako ste uz to i pušač.
  • Izlaganje zagađenjima okoline ako ste u zatvorenom prostoru izloženi isparenjima od goriva za grejanje ili na otvorenom prostoru izduvnim gasovima automobila veći je rizik za emfizem.

Retko je emfizem pluća uzrokovan urođenim nedostatkom proteina alfa 1 antitripsina koji štiti elastična vlakna u plućima od propadanja.

Simptomi emfizema pluća?

Moguće je da oboleli ima emfizem dugi niz godina i pri tome ne oseća nikakve simptome. Glavni simptom emfizema je gubitak vazduha, kratak dah. Ovaj simptom počinje postepeno. U početku oboleli izbegava aktivnosti koje čine da ostane bez daha do trenutka kada to remeti kvalitet njegovog života. Emfizem na kraju dovodi do nedostatka vazduha čak i u mirovanju.

Kada se treba javiti lekaru?

Javite se svom lekaru ako ste primetili da sve češće ostajete bez vazduha, teško dišete i ako ste primetili da se to u poslednjim mesecima pogoršava. Nemojte to opravdavati svojim godinama života i prekomernom telesnom težinom.

Obavezno se javite lekaru ako:

  • gubite dah toliko da ne možete da govorite.
  • su vaše usne , jezik i nokti postali sive ili tamno plave boje.
  • osećate da su vaše mentalne sposobnosti usporene.
  • Vaše srce jako i ubrzano kuca.