Istina o pušačkim plućima

Nikotin

NikotinRak nije jedina velika pretnja pušačima, jer zbog bolesti koja se u narodu naziva “pušačka pluća” ili hronična opstruktivna bolest pluća (skraćeno HOBP), godišnje u Evropi umre oko 250.000 ljudi, a u svetu čak oko tri miliona ljudi. Od ove plućne bolesti oboli svaki četvrti čovek na planeti i svaka šesta žena starija od 55 godina. Pušačka pluća ili HOBP je četvrti po redu uzrok smrti u svetu, a ono što najviše zabrinjava je to da se broj obolelih rapidno povećava.
Oboleli od ove bolesti u krajnjim stadijumima bolesti završavaju na aparatu za kiseonik, zatvoreni u izolaciji, bez mogućnosti slobodnog kretanja. Iako je sada 21. vek i medicina ima lek za mnoge bolesti, za ovu bolest ,na žalost, nema leka i moguće je samo usporiti njen napredak.
HOBP je teška hronična bolest, dovodi do invaliditeta i ne prepoznaje se lako, bar ne u početnim stadijumima. Osobe u krajnjim stadijumima bolesti ne mogu da naprave ni korak, ne mogu sami da se očešljaju niti istuširaju, ne mogu da izađu iz svog stana, osuđeni su na izolaciju i tuđu pomoć. Lekovi za izlečenje ove teške bolesti ne postoje. Lekovi koji mogu da uspore napredovanje bolesti, smanjuju rizik od nastanka pogoršanja i smanjuju brzinu opadanja plućne funkcije su dugodelujući antiholinergici, npr tiotropijum.
O uticaju pušenja kao faktora rizika za pojavu ove bolesti govori činjenica da samo dva procenata pacijenata sa ovom bolešću nema pušenje ili aerozagađenje u svojoj istoriji bolesti. Bolest može biti i genetski uzrokovana kao posledica nasleđenog deficita jednog enzima.
Problem u pravovremenoj dijagnostici je taj da se oboleli, mahom pušači, kasno javljaju lekaru. Simptome koje imaju: kašalj, iskašljavanje, nedostatak vazduha, gušenje pripisuju njihovoj lošoj navici tj. pušenju. Prvi i osnovni simptom koji ih navodi da se jave lekaru je zamaranje. U početku pacijenti ne obraćaju pažnju na zamaranje, pravdajući da je to umor od posla, lošeg vremena ili nedovoljno sna…Ono što oni primete je to da su prošle godine mogli da se popnu stepenicama na treći sprat, a sada ne mogu da se popnu ni do prvog sprata ili se zamaraju i pri hodanju po ravnom terenu.
Postoje dva oblika HOBP: pacijenti koji imaju emfizem i koji se uglavnom žale na zamaranje, otežano disanje i pri najmanjim fizičkim aktivnostima. Druga grupa bolesnika ima simptome u vidu svakodnevnog kašlja, iskašljavanja, gušenja, teškog disanja, oticanja potkolenica. Faze pogoršanja su najčešće izazvane virusnim ili bakterijskim infekcijama,kada ovi pacijenti dobijaju jake napade kašlja, gušenja, iskašljavanja zamućenog sadržaja. Bolest nastaje zbog kumulativnog dejstva duvanskog dima i dugogodišnjeg pušačkog staža i zbog toga se HOBP i smatra bolešću starijeg životnog doba.
Terapija pomenutim lekovima je neophodna za obe grupe pacijenata, i to svakog dana, do kraja života. Bolest nije moguće izlečiti ali je moguće usporiti njen napredak svakodnevnim uzimanjem terapije i održavanjem optimalnog nivoa fizičke aktivnosti. Pacijenti trebaju da budu fizički aktivni, umereno i dozirano. Fizička aktivnost je neophodna i sedenje i ležanje je potrebno smanjiti na što manju meru.
Stanje u našoj zemlji , što se tiče ove bolesti je takvo da se lekari obučavaju da bolje prepoznaju ovu bolest. Cilj svega toga je da lečenje bude bolje i efikasnije, što nažalost nije slučaj. I pored toga što je našim lekarima na raspolaganju sva oprema i lekovi neophodni da se ova bolest dijagnostikuje, pacijenti se i dalje ne leče adekvatno. Pacijenti često nemaju novac da plate participaciju za lekove koji su na listi, ali uz učešće. Nije mali broj pacijenata koji nisu u mogućnosti da kupe lek ili ga kupe pa ga uzimaju na drugi i treći dan, što nije dobro. Lekovi za hroničnu opstruktivnu bolest pluća nemaju efekat ako se ne uzimaju svakodnevno i kontinuirano.

Primed 2 diši lako je prirodni preparat koji zahvaljujući svom sastavu, redovnom upotrebom može smanjiti ili ublažiti simptome hronične opstruktivne bolesti pluća. Deluje kao prirodni bronhodilatator, mukolitik i skretolitik, dakle širi disajne puteve, razmekšava sekret i pomaže u eliminaciji istog. Time dovodi do olakšavanja simptoma koje imaju oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća.

.