Kako da izlečite upalu sinusa?

problemi-sa-sinusimaDolasku hladnih dana najmanje se raduju oni koji muče muku sa sinusima. Ovo je vreme infekcija gornjih respiratornih puteva, a pacijenti koji se leče na svoju ruku često samo pogoršavaju stanje.
Svaki sinus ima svoj otvor preko kojeg komunicira sa nosnom šupljinom, tako da su infekcije paranazalnih sinusa (šupljine u kostima lica, koje su povezane sa nosem) vrlo čest pratilac prehlade. Na razvoj akutne upale sinusa u toku prehlade ukazuje osećaj nelagodnosti i pritiska u području nosa i čela, kao i tup bol koji se javlja prilikom saginjanja glave. Temperatura može biti blago povišena, a sekrecija iz nosa bistra ili blago zamućena.
Akutna upala
Dijagnozu akutne upale lekar postavlja na osnovu dobijenih podataka od pacijenata, a po potrebi se rade i dodatna ispitivanja- neki parametri iz uzoraka krvi i RTG snimak sinusa.
U ovoj fazi pacijenti mogu sami sebi da pomognu, korišćenjem takozvanih nazalnih dekongestiva (kapi i sprej za nos). Poseta lekaru najčešće nije neophodna. Ipak treba voditi računa o tome da akutne virusne infekcije imaju svoj blagi tok i da ne traju duže od nekoliko dana, koliko je potrebno i koristiti nazalne dekongestive, ne duže od pet do sedam dana. Antibiotike nikako ne treba uzimati na svoju ruku, jer akutni sinusitis često izazivaju virusi, a ovi lekovi pomažu samo kod bakterijskih upala.
Vruća para ne donosi olakšanje
Inhalaciona terapija u ovoj fazi može delovati blagotvorno ako se pravilno sprovodi. Ono u čemu najveći broj pacijenata greši je to da se inhalira vrelom vodenom parom (inhaliranje iznad šerpe sa ključalom vodom). Naime, visoka temperatura pare koja se udiše može samo pogoršati stanje jer će napraviti otok sluznice nosa i “zatvoriti” sinusna ušća, čime se drenaža sinusa onemogućava. Bolja je inhalacija vodenom parom koja nije vrela, odnosno udisanje vazduha u kupatilu tokom tuširanja ili kupanja.
Hronični sinusitis
Nelečene ili neadekvatno lečene akutne upale sinusa mogu preći u hronične i tada je pomoć lekara neophodna.
Radi se o hroničnim promenama u strukturi sluznice sinusa. Za razliku od akutnih upala, hronične upale karakteriše manji intenzitet tegoba kao što su povremeno zapušen nos, glavobolja, povremena sekrecija iz nosa, ali je za njih karakteristična dugotrajnost tegoba.
Posebnu formu predstavljaju upale sinusa koje su na alergijskoj osnovi. Kada postoje simptomi poput vodenaste sekrecije iz nosa, zapušen nos, periodi kijanja, pogotovo sezonskog karaktera, na koje se nadovezuje glavobolja u području lica ili čela, gotovo sa sigurnošću možemo sumnjati na alergiju. Dijagnoza se postavlja alergološkim pregledom, kliničkim pregledom i eventualno radiološkim snimanjem sinusa.
Bakterijska infekcija.
Pomoć lekara treba potražiti i ako se u toku prehlade javi žuto-zelena sekrecija iz nosa, probadajući bol u području čela ili lica koji se pojačava pri saginjanju glave napred i povišena telesna temperatura. Ovo je znak da se najverovatnije razvila bakterijska infekcija sinusa i tada je neophodno da se odmah obratite lekaru za pomoć, da bi se sprečile komplikacije. Danas je operativno lečenje sinusa rezervisano samo za komplikacije tih stanja koje ponekad mogu biti opasne po život.
primed-2Olakšajte disanje na prirodan način, skratite vreme trajanja prehlada i sprečite razvoj sinusitisa uz pomoć Primed 2 diši lako prirodnog preparata. Aktivni sastojci preparata pomažu razgradnju i izbacivanje gustog sekreta iz sinusa i disajnih puteva, smanjuju mogućnost nastanka upala sinusa na alergijskoj osnovi. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma. Prirodan sastav čini preparat pogodnim za svakodnevnu upotrebu u dužem vremenskom periodu, bez propratnih neželjenih efekata.