Kako nastaje emfizem pluća?

Emfizem predstavlja hronično, progresivno oboljenje pluća čiji je osnovni simptom otežano disanje sa prisutnim osećajem nedostatka vazduha. Emfizem je uglavnom stečeno oboljenje, retko nastaje kao posledica urođenog nedostatka enzima alfa-1 antitripsina. Najčešći faktori koji se dovode u vezu sa nastankom emfizema su dugogodišnje pušenje, zagađenje iz vazduha, toksična isparenja metala (profesionalna izloženost).

Kao posledica štetnog dejstva duvana i drugih toksina dolazi do postepenog propadanja zida alveola (najsitniji disajni putevi) i njihovog međusobnog spajanja. Time se narušava normalna uloga alveola u razmeni gasova i kao posledica ovog poremećaja dolazi do smanjenog snabdevanja krvi kiseonikom. Takođe, otežano je i izdisanje vazduha iz ovako proširenih disajnih puteva.

Iako je pušenje najvažniji faktor za nastanak emfizema, ipak ne dolazi do razvoja emfizema kod svih pušača. Još uvek nije razjašnjeno koji su to dodatni faktori neophodni za destrukciju alveola i nastanak emfizema. Prestanak pušenja neće dovesti do izlečenja emfizema, ali može značajno uticati na olakšanje tegoba i usporenje napredovanja bolesti.

Emfizem, kao jedna od hroničnih opstruktivnih bolesti pluća (HOBP) često može biti praćena respiratornim infekcijama. Infekcije ne moraju biti teške, ali oštećenje disajnih puteva koje postoji remeti normalno iskašljavanje nakupljenog bronhijalnog sekreta, koji je odlična podloga za razvoj mikroorganizama.

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo u tretmanu HOBP preporučujemo preparat PRIMED 2 Diši lako. PRIMED 2 pomaže razgradnju i iskašljavanje gustog bronhijalnog sekreta, čime se olakšava disanje i ubrzava oporavak od respiratornih infekcija. Preparat je pogodan za vremenski neograničenu primenu, bez neželjenih efekata ili interakcija sa drugim preparatima ili lekovima.