Kako sprečiti pojavu alergija kod dece?

detePrevalenca alergijskih bolesti je u poslednjih nekoliko decenija u stalnom porastu. Najčešće alergijske bolesti u dečijem uzrastu su atopijski dermatitis, alergija na hranu, astma i alergijski rinitis.
Polenska alergija se obično prvi put javlja u detinjstvu, češće kod dečaka nego kod devojčica, a može da se javi i u bilo kom životnom dobu. Inače, deca do druge godine života veoma retko imaju polensku alergiju, ali je ona u porastu među starijom decom. Kod odraslih podjednako pogađa i muški i ženski pol. Kod osoba sa porodičnom istorijom oboljevanja od astme ili ekcema, postoji veća verovatnoća za pojavu polenske alergije.
Poznato je da deca čiji roditelji imaju alergiju, imaju dva puta veće šanse da razviju neku od alergijskih bolesti u odnosu na onu decu čiji roditelji nemaju alergiju. Upravo kod te dece treba razmišljati o prevenciji, odnosno ne čekati da se alergija manifestuje.
Alergije su nešto što ne prolazi tek tako, a jak imunitet je jedini pravi lek da do njih ne dođe. Preventiva je ključ uspešne borbe sa alergijama.
Na stvaranje imuniteta, pored kvalitetnog načina života koji podrazumeva redovnu higijenu usne duplje, dovoljno sna, fizičku aktivnost, igru i boravak u prirodi na svežem vazduhu, značajnu ulogu ima i pravilna ishrana, kao i uzimanje različitih dijetetskih suplemenata koji jačaju detetov imunitet.
Probiotici, koji se koriste u terapiji dijareje, kao i preventivno u sezoni respiratornih infekcija, takođe imaju i ulogu u pravilnom formiranju crevne mikroflore, a samim tim i u pravilnom formiranju imunog odgovora koji je ključan u prevenciji alergija.
primed-2Primed 2 diši lako je 100% prirodni preparat  u čijem sastavu se nalazi kristalizovan lipov med i prirodni kalcijum.  Ovaj preparat se preporučuje deci starijoj od tri godine koja pate od polenske ili druge vrste alergija koje prate neprijatni simptomi poput kijanja, kašljanja, grebanja u grlu, svraba u nosu i u očima… Zahvaljujući aktivnim sastojcima, ovaj preparat ostvaruje svoje delovanje na nivou sluzokože disajnih puteva čineći je manje osetljivom i otpornijom na dejstvo razlišitih alergena, čestica i isparenja. Na ovaj način preparat pomaže u ublažavanju i smanjivanju neprijatnih simptoma alergije.