Nekontrolisana astma i GERB

astma i GERB Nekontrolisana astma,  posebno ako postoje noćni napadi, može ukazivati na gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). GERB je jedan od najčešćih faktora koji doprinose nekontrolisanoj astmi. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je oboljenje digestivnog sistema koje je uzrokovano vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak. Simptomi GERB-a :

  • Regurgitacija progutane hrane I osećaj kiseline
  • Česte gorušice ili bolni osećaj žarenja u vašem stomaku i u središnjem delu grudnog koša izazvan kiselinom iz želuca koja se vraća I iritira jednjak
  • Kiseo ili gorak ukus u ustima – u zavisnosti od težine, refluks može imati kiseo ili gorak ukus ili iznenadni osećaj slane tečnosti u ustima. Ovo je rezultat stimulativnog efekta želudačne kiseline na pljuvačne žlezde da proizvode pljuvačku .

Lekar može zahtevati dijagnostičke testove u zavisnosti od simptoma, ili može započeti terapijske mere da vidi da li je simptome astme moguće bolje kontrolisati. Tretman GERB-a :

  • Promena ishrane – Izbegavanje ili smanjen unos namirnica za koje se zna da pogoršavaju simptome GERB-a. Ove namirnice su alkohol, pržena hrana, čokolada  i kofeinska pića .
  • Promena životnih navika – Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi ublažili simptome astme, npr. izbegavati ležanje najmanje 3 sata posle jela, ležati sa uzdignutim uzglavljem.
  • Lekovi  – lekar može prepisati lekove poput inhibitora protonske pumpe (Omeprazol) ili H2 blokatora (Ranisan) koji deluju na želudačnu sekreciju. Ako se simptomi I dalje ispoljavaju, lekar će zahtevati dalja ispitivanja.
  • Hirurgija – ako lečenje ne uspe, pojedinim pacijenti sa nepopravljivim refluksom jedino operacija rešava problem, kako ne bi uzimali lekove do kraja života.

I medicinski i hirurški tretman GERB-a smanjuju noćne napade astme, učestalost I pogoršanja astme i poboljšavaju kvalitet života osobama koje boluju od astme.