Neočekivani okidači prolećnih alergija

maslačakOsim poznatih uzročnika polenske alergije i ostalih vrsta alergije, čiji se simptomi obično ispoljavaju u prolećnim mesecima, postoje i neki manje očigledni, čak nepoznati izazivači. Saznajte šta sve treba da izbegavate.
Ako već godinama patite od polenske groznice, koja se stručno naziva alergijski rinitis, onda verovatno znate da su redovno uzimanje antihistaminika i neizlaganje polenu najbitnije mere zaštite za ublažavanje simptoma. Zato, da biste ove sezone disali punim plućima, potrebno je da se izborite sa sledećim neočekivanim okidačima alergije.
Alkohol
Kod ljudi koji pate od polenske groznice, astme, hroničnog bronhitisa i hronične opstruktivne bolesti pluća, nakon konzumiranja alkohola mnogo se češće javlja kijanje, curenje iz nosa i simptomi u donjim disajnim putevima. Alkohol širi krvne sudove u nosu i može da pokrene imunološku reakciju. Vino, je prema iskustvima, najgori okidač.
Izborite se: Pijte umereno, ograničite unos alkohola, naročito vina, i nikad ga ne uzimajte istovremeno sa antihistaminicima.
Stres
Stres ne može uzrokovati alergiju, ali može pogoršati alergijske simptome. Američki istraživači su utvrdili da čak i najmanja doza stresa podiže nivo proteina koji se stvaraju u organizmu kao odgovor na alergene, kao i da pojačava alergijske simptome. Osim toga, hronično povišen nivo kortizola (hormon stresa) može da naruši funkciju imunološkog sistema, oslabi organizam i otežava njegov oporavak nakon sezone alergija.
Izborite se: Neka alergija bude vaš stalni izgovor za često opuštanje i trenutke zadovoljstva. Praktikujte ono što vas oslobađa stresa- meditacija, joga, tople kupke, čitanje knjige, gledanje filmova i toga se držite na dnevnoj bazi.
Proizvodi za negu kose
Gelovi, pene, i drugi proizvodi za oblikovanje kose deluju poput magneta za polen iz vazduha. Alergeni se zbog toga u većim količinama skupljaju na telu i izazivaju još jaču alergijsku reakciju.
Izborite se: Smanjite upotrebu preparata za oblikovanje kose na maksimum. Ako ih koristite, onda operite kosu svaki dan i oslobodite vlasi alergena.
Oluje i jaki vetrovi.
Aprilske kiše donose majsko cveće, ali i “olujne napade stme”. Premda slabiji vetrovi mogu umanjiti količinu polena u atmosferi, jaki, olujni vetrovi komešaju polen i zasićenje vazduha alergenima je veliko.
Izborite se: ne izlazite iz kuće tokom vetrovitog vremena i zatvorite sve prozore.
Povećanje vlage u vazduhu.
April i maj su meseci kada se povećava količina vlage u vazduhu, što naročito pogoduje razmnožavanju grinja. Inače, ovi mikroorganizmi, koji žive u kući tokom cele godine, mogu da izazovu kijanje, svrab, nosa, curenje iz njega, suzenje očiju i druge simptome slične sezonskim alergijama. Znači, prisustvo grinja u većim količinama pojačava simptome postojećih alergija.
Izborite se: Koristite aparat za smanjenje vlažnosti vazduha u domu. Nivo vlažnosti treba da bude između 40 i 45% da bi se sprečilo razmnožavanje grinja. Ako je moguće, regulišite temperaturu vazduha u prostorijama na najviše 22 stepena.
Prekomerno zalivanje sobnih biljaka
Prečesto zalivanje saksijskih biljka može usloviti formiranje plesni u zemlji, iz koje se potom njihove spore i drugi alergeni emituju u vazduh i tako uzrokuju alergiju, ili pogoršavaju simptome postojećih alergija.
Izborite se : smanjite zalivanje sobnih biljaka, do one mere koliko je to neophodno. Takođe, razmisite da nabavite neku od biljaka koja pročišćava vazduh. U takve spadaju sanseverija, dracena i zlatna puzavica.
Plafonski ventilatori
Vazduh u prostorijama može biti veći neprijatelj za alergične , nego spoljašnji. Ako ništa drugo, u kući već cirkulišu alergeni iz sobnog vazduha, a oni iz spoljašnje sredine mogu uvek da pronađu svoj put do prostorije. Plafonski ventilatori samo mešaju sve ove alergene u vazduhu i pojačavaju izloženost njihovom dejsktvu.
Izborite se: Uključite ventilator na najmanju brzinu, ili ga isključite. Ukoliko ne možete bez ove metode rashlađivanja, postarajte se da krila ventilatora, pre uključivanja budu savršeno čista.
primed-2Primed 2 diši lako je potpuno prirodni preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma iz prirodnih izvora. Preporučuje se osobama koje imaju problema sa prolećnim alergijama, polenskom kijavicom, alergijskim rinitisom i sinusitisom. Aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha, čime ublažavaju simptome postojeće alergije. Zbog postizanja boljih efekata u tretmanu alergije, preporuka je preparat konzumirati minimum mesec dana pre početka cvetanja u cilju prevencije pojave simptoma alergije na polen.