Noćna astma

noćna astma

Noćna astma je oblik astme u kome se simptomi bolesti javljaju tokom noći. Simptomi astme remete kvalitet sna I utiču na koncentraciju I budnost tokom dana.

Studije su pokazale da oko 74 % astmatičara ima noćne napade astme najmanje jednom nedeljno , a čak 64 % mogu imati noćnu astmu 3 ili više puta nedeljno..

Astmatičari mogu ignorisati noćne simptome, koji su zapravo znak loše kontrole astme. Važno je prepoznati te noćne simptome kao slabu kontrolu , jer  značajan procenat  fatalne astme u odraslih i dece i iznenadne smrti nastaje između ponoći i 8:00.

Zbog čega nastaje noćna astma?

Iako je tačan uzrok javljanja nepoznat, noćna astma može biti povezana sa:

Smanjen nivo azot oksida: Zbog azot oksid je moćan bronhodilatatora , smanjen nivo bi mogao objasniti pojavu noćnih simptoma .

Smanjena aktivnost beta – 2 receptora: I broj i funkciju beta 2 receptora  koji su odgovorni za  širenje disajnih puteva opada između 16:00-04:00.

Smanjenje steroidih receptora : Slično Beta 2 receptorima, i broj i funkcija steroidnih receptora , odgovornih za smanjenje upale , pada tokom noći. Ovaj pad može biti odgovoran za povećanje upale zbog smanjenog odgovora na steroide stvorene u organizmu ili steroide koji se koriste u terapiji .

Smanjena funkcija hipofize: Smanjen nivo kortizola, koji je pod kontrolom hipofize, može izazvati noćne napade astme.

Melatonin : Ustanovljeno je da pacijenti sa noćnom astmom imaju nizak nivo melatonina u odnosu na bolesnike bez simptoma noćne astme .

Primed 2 diši lako smanjuje osetljivost na alergene, deluje bronhodilatatorno i pomaže regeneraciju sluzokože disajnih puteva.

Umiruje kašalj I ublažava iritaciju sluzokože disajnih puteva.

Podstiče razvodnjavanje guste bronhijalne sekrecije. Njegovi aktivni sastojci izazivaju širenje vazdušnih kanala, a samim tim omogućavaju lakše iskašljavanje nakupljenog sekreta. Pored toga, Primed 2 ublažava gušenja i proređuje asmatične napade I čini ih slabijim po intenzitetu.

Primed 2 je potpuno  prirodan I može da se koristi kao dodatak standardnoj terapiji . Uzima se jedna do dve kafene kasicice dnevno, u zavisnosti od tezine tegoba, pola sata pre ili dva sata nakon obroka. Kontaindikacija je alergija na med i pcelinje proizvode I primena u trudnoći. Treba biti oprezan i pri primeni kod dece mladje od tri godine zbog moguce alergije na med.

primed2dišilako