Nos i grlo- prvi na udaru virusima

rinitisSa dolaskom niskih temperatura sve veći broj osoba ima problema sa rinitisom-zapaljenjem sluzokože nosa i faringitisom, odnosno upalom grla.
Uzročnici ORL upala
Bakterije koje najčešće napadaju uho grlo i nos jesu beta hemolitički streptokok grupe A, pneumokok, hemofilus influence, stafilokok, enterokok… Sa druge strane, najpoznatiji virus uzročnik virusnih infekcija disajnih organa jeste virus influence-gripa. Zbog anatomske povezanosti uha, grla, nosa, sinusa, ždrela i grkljana, kao posledicu često imamo udružene infekcije dveju ili više regija. Simptomi ovih upala variraju u zavisnosti od zahvaćene regije. Tako se mogu javiti zapušenost i curenje nosa, grebanje, bol u grlu, otežano gutanje, kašalj, promuklost, bol u uhu, uz opšte simptome infekcije, povišenu temperaturu i bolove u mišićima i zglobovima.
Kućno lečenje-najduže tri dana
Sa početkom simptoma navedenih infekcija pacijent u prva tri dana može pokušati da se sam leči u kućnim uslovima. Kada su simptomi blagi i nisu praćeni povišenom temperaturom, opštom slabošću i malaksalošću, pacijent može sam kupiti neke od lekova i započeti terapiju u konsultaciju sa farmaceutom. Međutim, ukoliko tegobe iz dana u dan postaju intenzivnije, to je znak da se svakako trebate obratiti lekaru. Lekar će obaviti detaljan pregled, zahtevati osnovne laboratorijske analize i proceniti da li je potrebno uraditi briseve uva, nosa i grla. U skladu sa nalazima, lekar će propisati terapiju i dati savete u vezi sa unosom tečnosti i hrane u organizam, kao i fizičkom aktivnošću.
Protiv virusa nema leka.
U zavisnosti od uzročnika, primenjuje se i odgovarajuća terapija. Protiv većine virusnih infekcija nema specifičnog antivirusnog leka, pa se u takvim slučajevima koristi samo terapija koja olakšava simptome. Tako se protiv rinitisa koriste vazokonstriktorne kapi ili sprejevi za nos, za lečenje upaljenog grla antiseptičke tablete za sisanje, rastvori za ispiranje ždrela, dok protiv bolova i povišene temperature pomažu analgetici i antipiretici. U slučaju bakterijskih infekcija pribegava se upotrebi specifičnih lekova kao što su antibiotici. Ove lekove može da propiše samo lekar jer prekidanjem terapije nakon kratkog vremena i uzimanjem antibiotika bez potrebe stavra se otpornost bakterija na antibiotike, tako da oni kasnije, u slučajevima kada su stvarno potrebni, nemaju zadovoljavajući efekat.
Komplikacije
Kada adekvatno lečenje ne započne na vreme, ove infekcije mogu napredovati i izazvati tegobe koja zahtevaju dugotrajnije lečenje. Zapuštena prehlada se može spustiti na pluća, i prerasti u bronhitis, koji prati bol u plućima i uporan kašalj. Kod osoba sa ozbiljnijim padom imuniteta mogu se javiti mnogo opasnije komplikacije. U slučajevima dugotrajnih bakterijskih infekcija koje se ne leče na adekvatan način, može doći do širenja upale  na okolne i na udaljene delove organizma, te do formiranja velikih gnojnih čepova koji ozbiljno ugrožavaju život, a ukoliko bakterije i njihovi toksini dospeju u krv, postoji opasnost od sepse.
Pažljivo sa narodnim lekovima.
Kada je reč o narodnim lekovima, neki od njih mogu biti zaista od koristi i olakšati simptome, dok drugi mogu i pogoršati stanje. Inhalacija čajem od bosiljka sigurno neće naškoditi, može i te kako pomoći u slučaju problema sa sinusima. Macerat belog sleza je prava blagodet za sluzokožu nosa i sinusa, dok se u slučaju upale grla savetuje ispiranje grla čajem od žalfije. Med i pčelinji proizvodi takođe donose boljitak kod prehlade, rinitisa i sinusitisa.
Prirodni preparat Primed 2 diši lako je provereno efikasan dijetetski suplement koji ublažava simptome prehlade, olakšava iskašljavanje i izbacivanje nagomilanog, gustog sekreta koji prati virusne infekcije nosa, grla i sinusa.

PRIMED 2 stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.Prirodan sastav sastav čini preparat pogodnim za svakodnevnu upotrebu u dužem vremenskom periodu, bez propratnih neželjenih efekata.