Pazite kako lečite respiratorne infekcije!

Terapija gripa

Terapija gripaBolest, a posebno respiratorne unfekcije se u poslednje vreme neozbiljno shvataju. Virusi izazivači ovih infekcija su vrlo otporni i daju jasnu kliničku sliku koju karakterišu skok temperature, jaki bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, malaksalost i kašalj. U skladu sa savremenim stilom života i ubrzanim tempom življenja, javlja se potreba da se proces oporavka od bolesti skrati na što moguće kraće vreme. Ova je pojava najizraženija kod onih osoba koje su prezaposlene i nemaju vremena da odleže u krevetu. Mnogi od njih žure da ozdrave i u tom slučaju pogrešno koriste lekove i pomoćna lekovita sredstva. Pri tome rizikuju pojavu komplikacija i ozbiljnih medicinskih posledica. Evo najčešćih grešaka koje se prave prilikom terapije respiratornih infekcija.
Greška br 1: Nesmotreno obaranje povišene temperature.
Temperatura koja ne prelazi 38,5 stepeni Celzijusa pomaže telu da se izbori sa mikroorganizmima koji su ga napali. Ako se ova temperatura skida, to ometa i prekida prirodan proces oporavka. Međutim, tu nije kraj problemu. Kako se za obaranje temperature često koriste antireumatici, raste rizik od oštećenja sluznice digestivnog trakta. Rizik se povećava ako se ovi lekovi uzimaju u većoj dozi i duže vreme.
Greška br 2: Uzimanje antibiotika na svoju ruku.
Mnogo nas leči respiratorne infekcije antibioticima, ne vodeći računa da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Antibiotici ne deluju na viruse, uništavaju normalnu crevnu floru, izazivaju stomačne tegobe, stvaraju uslove za razvoj gljivica, a nasumičnim korišćenjem antibiotika kultivišemo bakterije otporne ne lekove.
Greška br 3: Preterivanje sa kapima!
Otpušavanje gornjih disajnih puteva kapima za nos, što prehlađeni često rade, deluje na nozdrve kao zategnuta opruga koja se naglo popusti. Kapi za nos isušuju sluzokožu nosa, povećavaju njen otok, a mogu da izaovu i krvarenje iz nosa, a nosna sluzokoža se može istanjiti.
Greška br 4: Oslanjanje na vitamine.
Upotreba vitamina u trenutku kada je već došlo do infekcije nema neki naročiti efekat jer oni ne ubrzavaju oporavak. Naročito su nedelotvorni suplementi koji se koriste u većim dozama. Sa veštačkim vitaminima treba svakako biti obazriv jer su hipervitaminoze česta pojava.
primed 2Savet plus: Prirodni preparat Primed 2 diši lako, olakšava iskašljavanje, čisti disajne puteve, razređuje gusti sekret, povećava otpornost disajnih puteva. Preporučljivo ga je uzimati u slučaju prehlade, bronhitisa, sinusitisa, alergijskog rinitisa. Na potpuno prirodan način, bez ikakvih štetnih efekata, olakšava mnogobrojne disajne tegobe.