Plućne manifestacije alergije na hranu

hranaKlinički se alergija na određenu hranu ispoljava simptomima i znacima koji slede nakon njenog oralnog unošenja i obuhvataju mučninu, povraćanje, proliv, bolove u trbuhu, koprivnjaču, angioedem (naglo nastali otok kože i potkožnog tkiva, kao i sluzokože i tkiva ispod nje, praćen bolom i/ili svrabom zahvaćenih delova – najčešće na sluzokoži usne duplje, ždrela i jezika i koži lica oko očiju), bronhospazam (suženje disajnih puteva sa nedostatkom vazduha, koje podseća na astmatični napad), hipotenzija (pad vrednosti arterijskog krvnog pritiska), smanjenje svesti do kome i smrtnog ishoda.
Dijagnoza alergije na neku određenu hranu se postavlja na osnovu anamneze (istorija bolesti), pozitivnih kožnih (prik) testova, određivanja koncentracije specifičnih IgE antitela, i ukoliko je to potrebno, oralnim provokacionim duplo-slepom, placebo-kontrolisanim testom, koji predstavlja zlatni dijagnostički standard, ali on je skup i opasan jer može da dovede do teških alergijskih reakcija, pa se retko radi – i to jedino u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama.
Alergija na hranu se može ispoljiti veoma različitim simptomima od strane respiratornog sistema. Oni su uglavnom posledica aktiviranja alergijskih reakcija posredovanih IgE antitelima. Izloženost izazivačima (alergenima) je tipično preko sistema organa za varenje, međutim, u nekim slučajevima ove reakcije mogu biti započete udisanjem čestica hrane.
Reakcije od strane gornjih i donjih disajnih puteva predstavljaju značajnu komponentu multisistemskih anafilaktičkih reakcija. Ipak, neuobičajeno je da hronična ili izolovana astma ili alergijska kijavica budu uzrokovane hranom. Zato je važno prepoznati da je alergija na hranu u ranom detinjstvu marker koji ukazuje na povećani rizik za razvoj alergije respiratornog sistema.
Uloga alergije na hranu u pojavi zapaljenja srednjeg uha (otitis media) je kontroverzna i verovatno je ekstremno retka. Isto tako, astmatske reakcije na aditive u hrani se mogu javiti, ali nisu uobičajene.
Kliničke studije u kojima je korišćena tzv. slepa oralna provokacija sastojcima hrane, pokazale su da hrana može da izazove hiperreaktivnost disajnih puteva i simptome astme. Zbog svega toga, ispitivanje alergije na sastojke hrane treba sprovoditi kod pacijenata koji su pod povećanim rizikom, uključujući i one sa upornim ili neobjašnjenim akutnim teškim pogoršanjima astme, astmom koja se pogoršava posle uzimanja posebne vrste hrane i astmom koja je udružena sa drugim manifestacijama alergije na hranu (npr. anafilaksija, umereno teški i teški atopski dermatitis).
Primed 2 diši lako smanjuje simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa. Aktivni sastojci ovog prirodnog preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.