Posledice nelečenja alergijskog rinitisa!

nosna polipozaGornji disajni putevi (uvo, grlo, nos) su tesno povezani sa donjim disajnim putevima (pluća) u jedinstven sistem. Vrlo često su i bolesti disajnog sistema međusobno uzročno povezane (alergijski rinitis, sinusitis, upala uva, polipi u nosu, astma).
Rinitis i sinusitis su vrlo često početna faza razvoja komplikovanijih bolesti gornjih i donjih disajnih puteva. Postoji i dokazana veza između alergijskog rinitisa, astme, sinusitisa i pojave polipa na nosnoj sluzokoži (nosna polipoza).
Alergijski rinitis je jedan od osnovnih faktora nastanka hroničnog rinosinusitisa. Nelečeni alergijski rinitis uzrokuje otečenost sluzokože nosne duplje koja može dovesti do suženja sinusnih otvora, što pogoduje razvoju sinusitisa. Zbog toga odgovarajuće lečenje i kontrola alergijskog rinitisa mogu biti važne mere prevencije u sprečavanju sinusitisa.
Dokazano je da se astma poboljšava nakon izvršene terapije istovremeno prisutnog alergijskog rinitisa i sinusitisa. Takođe, postoje brojna istraživanja koja dokazuju poboljšavanje astme nakon hirurškog lečenja nosne i sinusne polipoze.
Očigledna je povezanost polipoze nosa sa različitim hroničnim bolestima disajnih organa, kao što su astma, sinusitis, bronhitis i rinitis. Statistički podaci pokazuju da oko 15% bolesnika sa polipozom ima astmu, a 30% do 70% bolesnika sa astmom ima hronični rinosinusitis sa nosnom polipozom.
Obzirom na navedenu povezanost bolesti gornjih i donjih disajnih puteva vrlo je važno shvatiti da je pravovremena i adekvatna terapija neophodna, kako za smanjenje simptoma osnovne bolesti, tako i za smanjenje mogućnosti pojave udruženih bolesti.
primed2Primed 2 diši lako je prirodni dijetetski suplement na bazi meda, obogaćen kalcijumom iz prirodnih izvora. Preparat sadrži mnoštvo korisnih materija koje stimulišu rad disajnih organa i omogućavaju njiegovo čišćenje i izbacivanje nagomilanog sekreta. Jedna od uloga prirodnog kalcijuma u njegovom sastavu je smanjenje osetljivosti sluzokože disajnih puteva na alergene iz vazduha i njegovom upotrebom je moguće sprečiti i smanjiti simptome alergijskih bolesti disajnih puteva ( alergijski rinitis, sinusitis, astma…)