Probiotici i astma

probiotici i astmaDok uticaj probiotika na tok astme nije u potpunosti jasan, stručnjake ipak privlači misao o primeni ove klase lekova za prevenciju i lečenje astme. Primena prirodnih, živih mikroorganizama, sa minimalnim sporednim efektima koji mogu da obezbede blagotvorni ishod bolesti i povoljan uticaja na pacijente, veoma je poželjna za sve obolele od astme.

Iako je bilo više malih studija koje su pokazale prednosti tretmana probioticima kod astme, u većim studijama ukupna korist nije zabeležena. Generalno, probiotici se trenutno ne mogu preporučiti bilo za prevenciju ili lečenje astme.

Šta su probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi, korisni za crevnu mikrofloru koji mogu povoljno uticati u tretmanu astme ili mogu smanjiti rizik od razvoja astme.

Probiotici su peti najčešće korišćenji prirodni preparati koji se daju deci, dok ih odrasli manje koriste.

Kako probiotici mogu pomoći obolelima od astme

Hipoteza o crevnoj mikroflori ukazuje da promene u flori utiču na razvoj astme i alergijskih bolesti. Pretpostavlja se da normalna crevna flora pomaže razvoj imunog sistema i utiče na izvesne procese u nastanku alergijskih bolesti. Zapravo promene u crevnoj flori prethode razvoju atopijskog dermatitisa i napomenuto je da je to prvi korak u razvoju alergijskih simptoma. Preterana upotreba antibiotika, redukcija dojenja i promene u ishrani dovode do promena u crevnoj mikroflori i potencijalno povećanje alergijskih bolesti. Dok je to kod ljudi teško dokazati, studije na životinjama pokazala su da je davanje antibiotika dovelo do hiperosetljivosti disajnih puteva.

Brojne manje studije su pokazale da davanje Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus fermentum bilo tokom trudnoće ili neposredno posle rođenja dovodi do pada incidence astme i drugih alergijskih bolesti. Međutim, neke druge studija nisu uspele da pokažu sličnu korist.

Probiotici prvenstveno utiču na tok astme svojim antiinflamatornim komponentama.

Klinička ispitivanja o uticaju probiotika na tok astme

U 4 randomizovane studije o probioticima u lečenju astme prijavljen je veći broj različitih ishoda. Jedna studija pokazala je da je nakon uzimanja probiotika produžen period bez simptoma kod obolelih, dok je druga pokazala smanjenu potrebu za terapijom kromolin natrijuma. Jedna studija pokazala je bolje rezultate vršnog protoka sa upotrebom probiotika.

Ostali parametri za praćenje poput kvaliteta života ili ukupnog broja epizoda astme nisu pokazali značajnije poboljšanje. Vrednosti FEV1 takođe nisu pokazale značajnu razliku u pacijenata koji primaju probiotike u poređenju sa onima koji su primali placebo.

Da li su probiotici sigurni za upotrebu

Sa izuzetkom naduvenosti i gasova u crevima kao simptomima, pacijenti imaju vrlo malo sporednih efekata i dobro tolerišu probiotike. Međutim, postoji relativno malo dostupnih podataka o dugoročnom korišćenju probiotika ili kombinaciji probiotika sa drugim medicinskim tretmanima.

Obzirom da ne stvaraju značajnije zdravstvene probleme, probiotici nisu strogo regulisani, smatraju se suplementom i bezbedni su za upotrebu, kako kod odraslih, tako i kod dece.

Prirodno resenje za astmu je PRIMED 2 DISI LAKO. Ovaj prirodni preparat je napravljen na bazi kristalizovanog lipovog meda i prirodnog kalcijuma i moze Vam pomoci da uspesno otklonite simptome astme. Ovaj prirodni preparat sadrzi mnostvo korisnih materija koje stimulisu rad disajnih organa. Njegovu osnovnu komponentu čini lipov med koji je najkvalitetniji monoflorni med. Zbog svojih osobenosti ima blagotvoran uticaj kod prehlade, kijavice, upale disajnih I probavnih organa, pomaže pri iskašljavanju, olakšava izbacivanje sekreta iz nosa I grla, ima izraženo antibakterijsko dejstvo I kao takav predstavlja idealnu komponentu ovog preparata. Njegovo dejstvo upotpunjuje kalcijum iz prirodnih izvora, koji se lako apsorbuje zbog prisustva čistog, prirodnog meda I čija je iskoristljivost u organizmu velika, jer brzo dospeva do disajnih puteva, pročišćava ih I čini otpornijim na alergene iz vazduha.

Primed 2 diši lako uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinusitisa i pušačkog kašlja.

Primed 2 diši lako smanjuje osetljivost na alergene, deluje bronhodilatatorno i pomaže regeneraciju sluzokože disajnih puteva.Umiruje kašalj I ublažava iritaciju sluzokože disajnih puteva

Podstiče razvodnjavanje guste bronhijalne sekrecije. Njegovi aktivni sastojci izazivaju širenje vazdušnih kanala, a samim tim omogućavaju lakše iskašljavanje nakupljenog sekreta. Pored toga, Primed 2 ublažava gušenja i proređuje asmatične napade I čini ih slabijim po intenzitetu.

Potpuno je prirodan I može da se koristi kao dodatak standardnoj terapiji astme. Uzima se jedna do dve kafene kasicice dnevno, u zavisnosti od tezine tegoba, pola sata pre ili dva sata nakon obroka.

primed 2

Prirodan preparat Primed 2 možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida ,lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073