Promuklost kao simptom oboljenja grkljanja.

bolno-grlo-lekoviDisfonija ili promuklost predstavlja svako odstupanje od normalne visine, intenziteta i kvalitata glasa, a najčešće je simptom oboljenja grkljanja. Uzroci promuklosti mogu biti različiti, a najčešće su to akutno zapaljenje grkljanja (akutni laringitis) i akutno zapaljenje ždrela (akutni faringitis). Čest uzrok promuklosti može biti hronično zapaljenje sluznice grkljana (hronični laringitis), koji nastaje usled dugotrajnog i preteranog pušenja, delovanja faringo-laringealnog refluksa, udisanja različitih iritanasa, zagađenosti vazduha, delovanja različitih vrsta prašine, alergije na polen trava, korova, drveća, buđ, kućnu prašinu, i dr.,kao i usled slivanja sekreta iz gornjih disajnih puteva pri hroničnom zapaljenju sluzokože nosne duplje i paranazalnih sinusa. Takođe, uzroci promuklosti mogu biti i različite promene na sluznici glasnih žica kao što su polipi, edemi, granulomi, ciste, čvorići i dr.,a kojima je zajedničko da nastaju kao posledica učestalih iritacija i povreda sluzokože glasnih žica, ponekad i usled prekomernog pričanja, neškolovanog pevanja, vikanja i drugih oblika zloupotrebe glasa. Različiti psihogeni (usled psihijatrijskih oboljenja) i neurogeni poremećaji (usled neuroloških oboljenja) mogu biti uzroci nastanka promuklosti. Benigni tumori larinksa takođe dovode do promuklosti u zavisnosti od mesta na kom se primarno pojavljuju. Glas je ovde najčešće hrapav, ponekad sa šumovima, lako ili umereno produbljen, ali sa uglavno očuvanim intenzitetom. Maligni tumori larinksa od samog početka narušavaju fonacijsku funkciju, a ponekad je promuklost jedini njihov simptom. Do poremećaja fonacije dolazi zato što glasnice nisu u stanju da se kompletno približe jedna drugoj, zbog toga što su smanjene pokretljivosti ili postoji nepokretljivost jedne ili obe polovine larinksa.
Za sve tipove promuklosti je zajedničko da nastaju tako što iz nekog od navedenih razloga glasne žice ne mogu normalno da vibriraju i proizvode normalne glasove (zvukove) po visini i intenzitetu. Tada dolazi do deformisanja glasa koji postaje tih, grub ili delimično nerazumljiv.
Disfonija ili promuklost može biti samostalna ili propratna pojava neke druge bolesti: virusne infekcije disajnih puteva ili prehlade. Ukoliko zapaljenje grla potraje, onda nastaje hronična promuklost, kada se na glasnicama pojavljuju čvorići, papilomi ili polipi. Predisponirajući faktori za nastanak promuklosti mogu biti neke hronične bolesti: anemija, bolesti bubrega ili bolesti jetre.
primed2Prirodni preparat Primed 2 diši lako je dijetetski suplement na bazi meda i prirodnog kalcijuma koji pomaže u otklanjanju i ublažavanju simptoma promuklosti izazvanih virusnom infekcijom ili prehladom, različitim vrstama alergije (na polen trava, korova, drveća, buđ, kućnu prašinu i dr.), kao i promuklost koja nastaje kao posledica slivanja sekreta iz gornjih disajnih puteva pri hroničnom zapaljenju sluzokože nosne duplje i paranazalnih sinusa.