Sprečite i olakšajte simptome alergije na ambroziju!

Krajem avgusta i početkom septembra meseca počinje cvetanje ambrozije, a samim tim je povećan i broj osoba koje imaju simptome alergije na polen ove biljke. Smatra se da njen polen izaziva alergijske reakcije kod 10% populacije. Simptomi alergijskih reakcija polena ove biljke mogu biti jako neprijatni i ugrožavati kvalitet života.
Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka, visine od 0.5 do 1.5 m, naspramnih listova, višestruko podeljenjih i jajastih. Cveta kasno u leto i jesen, proizvodeći veliku količinu polena. Polen ambrozije je jedan od najznačajnih alergena u vazduhu, koji se vetrom prenosi na velike razdaljine. Zbog specifičnog hemijskog sastava i samog oblika, polenova zrna se lako „zalepe“ za sluzokožu gornjih disajniih puteva i dalje dovode do alergijske reakcije kod osetljivih osoba.
Simptomi preosetljivosti na ambroziju su različiti. Mogu se manifestovati kijanjem, obilnim slivanjem sekreta iz nosa, svrabom i otežanim disanjem na nos koji traje čitave sezone, peckanjem i suzenjem očiju. Vrlo često je praćeno otežanim disanjem, bolom u grudima i suvim kašaljem, koji može biti posledica bronhoopstrukcije. Ovakvi simptomi su jako neprijatni za samog pacijenta, mogu ugroziti svakodne životne aktivnosti kao što su normalan san i ishrana.
Pored respiratornih tegoba dešavaju se i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu nastati i problemi sa varenjem, praćene povraćanjem i dijarejom.
Prepoznavanje ovih simptoma na vreme je od velikog značaja, te se tegobe mogu olakšati i sprečiti. U olakšavanju simptoma i sprečavanju težih manifestacija najbolja je kombinacija preventivnih mera i lekova (uobičajena je primena antihistaminika i lokalnih kortikosteroidnih preparata).
Jedan od načina prevencije je zaštita sluznica gornjih disajnih puteva od uticaja alergena.
primed-2Primed 2 diši lako je efikasna prirodna formula na bazi meda i kalcijuma koja se preporučuje osobama koje imaju problema sa pojavom alergije na ambroziju. Upotreba preparata se preporučuje kako u cilju prevencije pojave simptoma, u sezoni pre početka cvetanja ambrozije, tako i u cilju ublažavanja postojećih simptoma alergije. Aktivni sastojci ovog preparata štite sluzokožu i smanjuju njenu osetljivost na alergene iz vazduha i na taj način ublažavaju simptome alergije.