Upala sinusa se može sprečiti

respiratorne_infekcije

respiratorne_infekcijeProblem sa upalom sinusa ima više od 30 odsto pacijenata koji posećuju ORL klinike. Ukoliko mislite da imate upalu sinusa, odmah započnite lečenje konzervativnom terapijom koja uključuje dekongestivne kapljice za nos nekoliko puta na dan. To će omogućiti pražnjenje sekreta iz nosa i sinusa.
Zašto nastaje upala sinusa?
Uzroci zapaljenja mogu biti razni, od bakterija, gljivica i virusa, do alergije, povreda i raznih hemijskih iritanasa. Svi oni samostalno ili u kombinaciji dovode do zadebljanja sluznice nosa i sinusa, što ima za posledicu blokadu prirodnih ušća sinusa u nosu i nemogućnost pražnjenja sekreta iz sinusa.
Šta pogoduje upali?
Većina ljudi ima nekoliko vrsta bakterija prisutnih tokom čitave godine na sluznici gornjeg disajnog sistema, koje ne izazivaju nikakve probleme dok ne padne imunitet čitavog tela ili pražnjenje sinusa bude blokirano prehladom ili drugim uzrokom. Većina slučajeva upale sinusa započinje običnom prehladom, koja je uzrokovana virusima. Ta virusna prehlada ne uzrokuje simptome upale sinusa, ali izaziva upalu sluznice sinusa.
Prehlada i upala sinusa najčešće spontano nestanu nakon dve nedelje. Međutim, u nekim slučajevima takva upala, koja dovodi do pojačanog stvaranja sekreta i zadebljanja sluznice nosa i sinusa, može da dovede do blokade otvora sinusa.
Akutna i hronična upala
Sinuzitisi se mogu podeliti prema broju obolelih sinusa, zahvaćenoj strani, prema dužini trajanja na akutni i hronični (traje duže od 12 nedelja) i prema uzrastu na sinuzitis odraslih i sinuzitis kod dece. Svaka bolest ima iste simptome, a razlikuju se samo po dužini trajanja.
Uzročnici
Akutni sinuzitis najčešće nastaje kao virusna prehlada koja dovodi do zapaljenja i oštećenja sluznice nosa i sinusa. Na njoj zatim počinju da se razmnožavaju bakterije koje su tu prisutne. To su najčešće Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus i Escherichia coli.
Uzrok hroničnog sinuzitisa je raznolik, uključuje alergiju na razne uzročnike iz okoline, astmu, gljivičnu infekciju, nealergijsku vazomotornu upalu nosa, opstrukciju nosa i sinusnih otvora zbog krive nosne pregrade, polipa…
Simptomi
Najčešći simptomi zapaljenja sinusa su osećaj pritiska i bola u predelu zahvaćenog sinusa, zapušenost nosa sa pratećim zelenožutim sekretom, glavobolja, povišena temperatura i malaksalost, otok oko očiju i mekih tkiva iznad zahvaćenog sinusa, poremećaji mirisa, usled slivanja sekreta u ždrelo javljaju se pečenje, otežano gutanje i uporni kašalj, bol koji se širi na zube.
Lečenje može biti konzervativno i hirurško.
Konzervativno lečenje obuhvata primenu lekova (dekongestivne kapi za nos, antibiotici, antialergijski lekovi i kortikosteroidi), aspiraciju sekreta iz nosa i sinusa, kao i mere za prevenciju sinuzitisa. Te mere podrazumevaju: poboljšanje uslova životne i radne sredine (osunčane i provetrene prostorije odgovarajuće vlažnosti vazduha), podsticanje lokalnog i opšteg imuniteta (bez pušenja i alkohola, zdrava ishrana sa dosta vitamina, vakcinacija, saniranje obolelih zuba, krajnika…), primena fiziološkog rastvora u vidu spreja zbog higijene nosa, izbegavanje prašine, industrijskih gasova i dr.
Hirurško lečenje se primenjuje kod pacijenata koji nisu adekvatno reagovali na konzervativnu terapiju ili su nastale komplikacije sinuzitisa.
primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat koji zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima olakšava tegobe kod upale sinusa, olakšava izbacivanje gustog sekreta iz disajnih organa i sinusnih šupljina. Ovaj prirodni preparat na bazi meda je obogaćen kalcijumom koji smanjuje osetljivost sluzokože na inhalacione alergene i time ublažava simptome alergije koja često dovodi do problema sa sinusima.