Za trudnoću bez duvanskog dima!

trudnice_koje_puse

trudnice_koje_pusePušenje je povezano sa oko dvadeset procenata svih slučajeva oboljevanja od raka pluća. Pored raka pluća, pušenje izaziva i druga plućna oboljenja: hronični obstruktivni bronhitis i emfizem, kao i brojne simptome astme kod odraslih osoba i dece. Pušenje se takođe povezuje i sa rakom usne duplje, ždrela, stomaka, jednjaka, želuca, pankreasa, debelog creva, bubrega, mokraćnih kanala i bešike. Pušenje povećava rizik od nastanka srčanih oboljenja, uključujući infarkt i druga vaskularna oboljenja. Potvrđeno je da je jedna petina svih slučajeva srčanih oboljenja prouzrokovana pušenjem.
Trudne žene koje puše povećavaju rizik od prevremenog porođaja ili rađanja dece sa malom telesnom težinom. Deca žene koja je pušila u trudnoći imaju povećan rizik od razvoja raznih teških oboljenja. Žene koje puše, izlažu svoju nerođenu decu još i gojaznosti i povećanoj šansi da obole od šećerne bolesti u kasnijem životnom dobu.
Dokazano je da trudnice koje puše češće imaju komplikacije u trudnoći i pri porođaju, te i ozbiljne komplikacije kao što su: spontani pobačaji, mrtvorođena deca, prevremeni porođaj, oštećenje posteljice, kao i sindrom iznenadne smrti novorođenčeta. Pušenje takođe utiče na reproduktivne funkcije, smanjuje nivo estrogena, što dovodi do rane menopauze i neplodnosti. Još nije utvrđeno da li pušenje kod muškaraca utiče na pad nataliteta i povećanu smrtnost novorođenčadi.
Pušenje utiče i na bebe pre rođenja. Nikotin, ugljen-monoksid i druge supstance iz duvanskog dima se prenose na bebu preko posteljice.
Nikotin preko mleka
Nikotin ubrzava bebine otkucaje srca i disanje. Postoji jasna veza između količine cigareta popušenih u trudnoći i usporenog rasta fetusa. Bebe onih žena koje su pušile u trudnoći ili bile izložene duvanskom dimu pasivno, u proseku su manje od beba majki nepušača. Bebe majki koje su pušile u trudnoći imaju češće infekcije i druge zdravstvene probleme, takve bebe su izloženije perinatalnim komplikacijama, bolestima i smrti. Više od osamnaest posto slučajeva iznenadne smrti novorođenčeta povezuje se sa korišćenjem duvanskih proizvoda. Takva deca češće oboljevaju od hipoglikemije i hipokalcemije, češći su slučajevi neonatalne i postneonatalne smrti, ali i manji nedostaci u daljem rastu i razvoju. Novorođenčad mogu sporije da rastu, a rizici od raznih dečijih bolesti su povećani. Čak i u kasnijim životnim dobima deca majki koje su pušile u trudnoći često su niža rastom od ostale dece, imaju češće respiratorne infekcije, promene u ponašanju i astmu. Trudnice bi trebale da izbegavaju zadimljene prostorije, jer čak i pasivno pušenje može uticati na rast i razvoj bebe. Pušenje nije pozitivno ni u vreme dojenja, obzirom da nikotin dospeva u krv bebe preko mleka. Dobro je da zamolite prijatelje koji vam dolaze u posetu da ne puše u blizini bebe. Bebe izložene duvanskom dimu imaju i veću mogućnost da pate od infekcije uva.