Zagađen vazduh i astma

astma i zagadjivaci vazduha

Poznavanje činjenica o nekim uobičajenim zagađivačima vazduha može pomoći da se izbegnu brojni problemi I pogoršanja simptoma astme.

Kakve efekte imaju zagađivači vazduha na tok astme?

Zagađenje vazduha dovodi do lošeg kvalitet vazduha koje, zauzvrat , dovodi do :

  • Šištanja u plućima
  • Pritisak u grudima
  • Kašalj
  • Kratak dah

Činjenice o zagađenju vazduha i uticaj na astmu

  • Čovek u miru udiše 15000 litara vazduha dnevno (najveći razlog zbog čega je bitan kvalitet vazduha da bi se smanjio rizik od nastanka astme )
  • Procenjuje se da zagađenje vazduha smanjuje životni vek za 1-2 godine
  • Skoro 30 % astme nastale u detinjstvu ima uzroke u životnom okruženju
  • Studije su otkrile da ako se prethodno zdravi ljudi nasele u oblastima lošeg kvaliteta vazduha, to može doprineti razvoju astme
  • Automobili i elektrane su glavni izvori lošeg kvaliteta vazduha

Ugljen-dioksid nije samo gas koji izdišemo

Ugljen-dioksid je jedan od gasova staklene bašte koji dovodi do globalnog zagrevanja. Poznato je da je ovaj gas proizvod disanja, ali takođe je produkt i automobila, aviona ,proizvodnje energije. Svi ovi procesi  utiču na povećanje loših čestica u vazduhu, a izvor su automobilski izduvni gasovi, čađ… Kada se udišu u pluća, ove čestice mogu izazvati napad astme ili mogu da dovedu do slabe kontrole astme.  Studije su pokazale da povećanje ovih čestica u vazduhu dovodi do povećane hospitalizacije zbog astme.

Ozon i astma

Nivo ozona je nedavno postao problem za astmu. U stvari, mnogi domovi se sada testiraju dase ustanovi da li je nivo ozona previsok. Ozon  posebno stvara probleme u letnjim mesecima jer je toplije.

Ozon je jedan od toksičnih komponenti smoga i obično izraženiji u velikim gradovima i industrijskim oblastima. Ne samo da direktno iritira pluća i dovodi do inflamacije, već može dovesti do razvoja astme kod dece.

Sumpor-dioksid

Nivoi sumpor dioksida povećaju se kao posledica sagorevanja nafte i uglja. Rafinerije su veliki proizvođači sumpor dioksida koji uzrokuje iritaciju koja može dovesti do napada astme.

Azot-oksida

Nastaje kao produkt iz automobila i elektrana, azotni oksidi povećavaju  nivo smoga i ozona. Ovaj gas u kombinaciji sa drugim zagađivačima vazduha  doprinosi zagađenju. Izlaganje deteta visokim nivoima azotnih oksida može dovesti do razvoja astme u kasnijem dobu.

Kako smanjiti uticaj?

Pored konsultacije sa svojim lekarom,  pokušajte i da pratite lokalni kvalitet vazduha. Pored toga, izbegavajte prometne ulice kada idete u šetnju i ukoliko ste u mogućnosti birajte mesto stanovanja dalje od prometnih puteva i industrijskih oblasti.

Primed 2 diši lako uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinusitisa i pušačkog kašlja.

Primed 2 diši lako smanjuje osetljivost na alergene i zagađivače iz vazduha, deluje bronhodilatatorno i pomaže regeneraciju sluzokože disajnih puteva.Umiruje kašalj I ublažava iritaciju sluzokože disajnih puteva I bronhije čini otpornijim na alergene i iritanse iz vazduha.

Podstiče razvodnjavanje guste bronhijalne sekrecije. Njegovi aktivni sastojci izazivaju širenje vazdušnih kanala, a samim tim omogućavaju lakše iskašljavanje nakupljenog sekreta. Pored toga, Primed 2 ublažava gušenja i proređuje asmatične napade I čini ih slabijim po intenzitetu.

primed 2

Prirodan preparat Primed 2 možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida ,lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073