Buđ kao okidač astmatičnog napada

buđOdređene materije koje kod osoba sa astmom dovode do pojave simptoma gušenja i kašlja nazivaju se provocirajući faktori ili okidači astmatičnog napada. Buđ je jedan od veoma učestalih okidača astmatičnih tegoba.

Postoji više vrsta buđi, a za sve vrste je neophodno prisustvo vlage da bi se razvile. Buđ je zapravo vrsta gljivica koje se razmnožavaju putem spora. Spore nisu vidljive golim okom, a kada se oslobode u spoljašnju sredinu, raznose se vazduhom. U stambenim prostorijama, buđ se uglavnom stvara kada postoji dovoljno vlage, te su najpogodnija mesta za njihov razvoj kupatilo, kuhinja ili podrum. Postoji veliki broj različitih vrsta gljivica, od kojih nekoliko desetina predstavljaju poznate alergene za organizam čoveka.

Simptomi preosetljivosti na buđ su slični simptomima preosetljivosti na bilo koji drugi alergen. Udisanje spora buđi praćeno je kijanjem, curenjem nosa, suzenjem očiju. Takođe, može postojati i osećaj svraba i zapušenost nosa. Ukoliko spore dospeju u donje delove disajnih puteva, može doći do pojave astmatičnog napada praćenog kašljem, osećajem gušenja i nedostatka vazduha. Ovi simptomi se ne javljaju kod svih osoba i uvek, već samo kod osoba preosetljivih na čestice buđi. Reakcija preosetljivosti na buđ nekada se može razviti odmah po udisanju, a nekada postoji tzv. odložena reakcija, odnosno razvijanje simpoma vremenski odvojeno od trenutka izloženosti sporama buđi.

U prevenciji i tretmanu astme i drugih reakcija preosetljivosti na raspolaganju imamo veliki broj različitih preparata. Od prirodnih preparata preporučujemo upotrebu preparata PRIMED 2 Diši lako.

PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma. Aktivne materije preparata pomažu razgradnju i eliminaciju gustog bronhijalnog sekreta. Smanjuju osetljivost disajnih puteva na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade. PRIMED 2 je pogodan za vremenski neograničenu upotrebu, bez neželjenih efekata.