Hladno vreme i astma

U toku zimskih meseci, osobe sa astmom imaju dvostruki problem. S jedne strane, više vremena se provodi u zatvorenom prostoru, a s druge strane, napolju su izložene hladnom vazduhu.

U kućnim uslovima “okidači” astmatičnog napada mogu biti grinje, prašina, buđ, kućni ljubimci, ili materije koje se oslobađaju sagorevanjem čvrstih goriva (drva, ugalj).

Poznavanje i razumevanje ovih provocirajućih faktora igra značajnu ulogu u prevenciji astmatičnog napada i utiče na kvalitet obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Kada ste napolju, trudite se da nosite šal preko usta, da bi se izbeglo direktno udisanje hladnog vazduha. Kada je u pitanju životni i radni prostor, trebalo bi voditi računa o redovnom provetravanju, neutralisanju sredine koja pogoduje razvoju buđi i grinja. Ukoliko ste u mogućnosti, pređite na oblike grejanja prostorija koje ne uključuju sagorevanje čvrstih goriva.
Sprovođenje pomenutih mera ne znači da će se sigurno izbeći napad gušenja, ali svakako se može uticati na proređivanje astmatičnih tegoba.

Pored lekova za smirivanje i proređivanja akutnog napada astme, postoji i veliki broj prirodnih preparata koji se mogu koristiti kao dodatak osnovnoj terapiji.

Od PRIMED preparata, u slučaju astme, preporučuje se upotreba PRIMED 2 Diši lako preparata.
PRIMED 2 Diši lako je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge adititve. PRIMED 2 pomaže da se smanji preosetljivost disajnih puteva na alergene iz vazduha, opušta disajne puteve i utiče na ublažavanje i proređivanje astmatičnih napada. Pogodan je za vremenski neograničenu primenu, bez neželjenih efekata.