Inhalatorni lekovi najefikasniji su u kriznim stanjima

astma-primed-primarnaAstma je jedna od najčešćih hroničnih plućnih bolesti pluća, a poslednjih decenija broj obolelih od ovog oboljenja je u porastu. Procenjuje se da svako sedmo školsko dete i svaki dvadeseti odrasli stanovnik u Srbiji boluje od astme. Nedostatak vazduha, škripanje u grudima, gušenje – najčešći su simptomi koji ukazuju na astmatični napad. Tegobe mogu varirati od blagih do težih, ali adekvatnom terapijom astma se može stabilizovati.
Ukoliko je došlo do zapaljenja sluzokože disajnih puteva, te taj zapaljenski proces predstavlja reakciju na kontakt sa virusima, alergenima i štetnim agensima iz vazduha i životne sredine- osoba je obolela od astme. U nekim slučajevima može doći do potpunog zatvaranja disajnih puteva što je čest slučaj kod dece. Vrlo je važno da se još u najranijem uzrastu astma otkrije i leči, održavaju normalne disajne funkcije , održava optimalna fizička kondicija, te primenjuje pravilan pristup lečenju. Alergija koja je povezana sa astmom je genetski uslovljena, tako da više članova porodice može imati simptome i alergije i astme.
Uzroci oboljenja
Uzroci ovog oboljenja su bronhokonstrikcija (sužavanje važdušnih puteva u plućima), spazam (ukočenost) glatkih mišića u bronhijalnom zidu, a vrlo brzo se razvijaju i prateće pojave: otok bronhijalne sluznice, hipersekrecija viskoznog sekreta, dodatna opstrukcija bronhija i sitnih disajnih puteva nagomilavanjem sekreta u njima- što za posledicu ima pogoršavanje stanja pacijenta.
Do pogoršavanja astme dolazi u toku izlaganja osobe inhalatornim alergenima, a može se javiti i usled kontakta sa nespecifičnim agensima, poput hemijskih iritansa i toksičnih čestca iz vazduha. Međutim, ubedljivo najčešće pogoršanje astme kod dece javlja se u vreme virusnih respiratornih infekcija-tokom zimskih meseci.
Astmatični napad
Ukoliko dođe do astmatičnog napada najvažnije je da se on na vreme prepozna i preduzme odgovarajuća terapija. Primenjuje se inhalacija bronhodilatatorima, koji je savetovao i preporučio lekar. U našoj sredini se koriste inhalacije pumpicama i aparatima za inhaliranje, a od lekova su zastupljeni beta- 2 agonisti, antiholinergici i kombinacije ovih lekova. Kad su deca u pitanju, inhalaciju treba uvesti što pre, ali pre njene upotrebe dete je potrebno umiriti, relaksirati i tek onda sprovesti inhalaciju- kada je mališan staložen, kako bi udisanje lekova bilo adekvatno i efikasno.
Najbolja prevencija
Kako ne bi došlo do astmatičnog napada, najbolje rešenje jeste prevencija -izbegavanje alergena koji mogu uzrokovati napad, uvođenje preventivne medikamentozne terapije-sezonski ili duže, u zavisnosti od težine astme i učestalosti napada. Dijetetski režim ishrane, odgovarajuća fizička spremnost, balansirana telesna težina i dobra fizička kondicija umnogome pomažu da se astmatični napadi prorede, ublaže ili povuku.
primed 2Prirodni preparat Primed 2 diši lako je dijetetski suplement na bazi kristalizovanog lipovog meda i prirodnog kalcijuma koji na potpuno prirodan i efikasan način ublažava simptome astme, umanjuje osećaj gušenja, olakšava disanje, omogućava izbacivanje gustog, lepljivog sekreta. Prirodni kalcijum u sastavu ovog prirodnog preparata povećava otpornost i smanjuje osetljivost sluzokože na alergene koji mogu biti razlog javljanja astmatičnih napada i samim tim smanjuje njihovu učestalost.