Kako nagle promene vremena utiču na obolele od astme?

uticaj klime na astmuVeliki broj osoba koje boluju od astme primećuju pogoršanje simptoma pri promeni vremenskih uslova. Dakle, ukoliko ste primetili da se vaši simptomi pogoršavaju pri nagloj promeni vremena, niste jedini. Najčešće se pominje hladan vazduh kao “okidač” astmatičnog napada, ali i izlaganje veoma vrućem vazduhu ili magli može provocirati napad gušenja kod osoba sa astmom. Neki od ispitanika prijavili su pogoršanje simptoma astme i prilikom oluje.

Zašto može doći do pogoršanja simptoma pri promeni klimatskih uslova?

Disajni putevi osoba koje boluju od astme su veoma osetljivi na dejstvo spoljašnjih faktora.

 1. Toplo vreme. Nije potpuno razješnjeno kako vruć vazduh utiče na pogoršanje simptoma astme, ali se smatra da uzrokuje suženje disajnih puteva, koje dovodi do pojave gušenja i kašlja. Takođe, pri visokim temperaturama, veća je koncentracija različitih isparenja u vazuhu, što svakako može provocirati napad gušenja.
 2. Olujno vreme. Oluja praćena vetrom, kod nekih osoba može pogoršati simptome astme. Jak vetar može raznositi polen različitih biljaka, kao i spora buđi, pa nije neočekivano da se povećanjem koncentracije ovih alergena u vazduhu povećava mogućnost pojave gušenja.
 3. Hladan i vlažan vazduh takođe može provocirati suženje disajnih puteva, dovodeći do napada astme, praćenog gušenjem, nedostatkom daha i kašljem.
 4. Nagla promena sredine toplo-hladno, npr. ulazak iz tople sredine u rashađenu prostoriju, ili obrnuto, može kod nekih osoba koje boluju od astme biti uzrok pojave astmatičnih tegoba.

Nekada nije jednostavno izbeći dejstvo pomenutih faktora, tako da deo obaveznih mera koje se sprovode u cilju smanjenja intenziteta i učestalosti astmatičnih tegoba uključuje:

 • Redovno uzimanje preporučene doze odgovarajućeg leka
 • Redovne kontrolne preglede
 • Informisanost o trenutnoj koncentraciji polena ili drugih alergena u vazduhu pre izlaska i dužeg boravka u prirodi
 • U zimskim mesecima, poželjno je nošenje šala ili marame koji mehanički sprečavaju direktno udisanje hladnog vazduha
 • Trudite se da uvek udišete kroz nos. Disanje kroz nos ima za cilj da zadrži izvesne alergene i iritanse, kao i da zagreje i ovlaži vazduh koji tada u manjoj meri dovodi do provociranja astmatilnih tegoba
 • Izbegavajte boravak na otvorenom dok traje oluja
 • Nakon boravka napolju, potrudite se da se presvučete, umijete i operete ruke. Ove mere se preduzimaju radi smanjenja količine polena koji može da se zadrži na koži ili odeći.
 • Uvek nosite sa sobom odgovarajući lek (pumpicu) za smirivanje akutnog astmatičnog napada.

Pomenute mere mogu smanjiti izloženost alergenima, a samim tim se smanjuje i mogućnost nastanka astmatičnog napada. Lek za astmu još uvek nije pronađen, ali je moguće, sprovođenjem odgovarajućih mera i korišćenjem odgovarajućih lekova i suplemenata držati pod kontrolom simptome astme. Od suplemenata koji mogu pomoći u boljem kontrolisanju astme, izdvajamo preparat PRIMED 2 Diši lako.

PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma. Aktivni sastojci preparata utiču na smanjenje preosetljivosti disajnih organa na alergene iz vazduha i opuštaju disajne puteve. Na taj način utiču na smanjenje intenziteta gušenja, kašlja i drugih simptoma koji prate astmatični napad. Redovnom upotrebom dovodi i do smanjenja učestalosti javljanja napada astme. Nema neželjenih efekata, i može se koristiti bez vremenskog ograničenja.