Likopen smanjuje simptome astme

sok-od-paradajza

sok-od-paradajzaIstraživanje australijskih naučnika je pokazalo da ishrana koja obiluje antioksidansima smanjuje težinu astme, ublažava simptome i proređuje napade. Ovo istraživanje se najviše odnosilo na likopen, moćni antioksidans, koji je naročito zastupljen u paradajzu.
Ovo istraživanje je imalo i praktičnu potvrdu, kada je grupi od 30 pacijenata obolelim od astme, u toku sedam dana, davana hrana koja je bila znatno siromašna antioksidansima, a zatim su narednih sedam dana konzumirali hranu i suplemente bogate likopenom. Dobijeni su rezultati da suplementi i hrana bogata likopenom ublažava simptome koje imaju oboleli od astme. Stručnjaci su zaključili da bi uključivanje ovakve hrane u ishranu obolelih od astme značajno poboljšalo njihovo zdravstveno stanje .
Likopen je karotenoid koji smanjuje mogućnost oboljenja od raka prostata i pojavu tumora želuca. Kožu štiti od štetnog dejstva UV zraka i priprema je za izlaganje suncu. Ima četiri puta veću antioksidativnu moć od beta karotena. Najviše ga ima u opni paradajza, lubenicama, crvenom grejpfrutu.
primed-2Primed 2 diši lako ublažava simptome astme, smanjuje osećaj gušenja i proređuje astmatične napade. Aktivni sastojci preparata pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade. Prirodan sastav čini preparat pogodnim za svakodnevnu upotrebu u dužem vremenskom periodu, bez propratnih neželjenih efekata.