Najčešći provocirajući faktori astmatičnog napada

asthma_triggers

asthma_triggersOsobe sa astmom uglavnom su dobro upućene u potencijalne provocirajuće faktore, takozvane “okidače” astmatičnog napada. Različite osobe različito reaguju na faktore iz spoljašnje sredine, pa isti provocirajući faktor neće kod svih dovesti do napada astme. Dobro poznavanje potencijalnih okidača važno je za uspešno izbegavanje njihovog dejstva, a samim tim i smanjenje rizika od napada gušenja.

Duvanski dim

Pored svih ostalih štetnih dejstava, duvanski dim vrlo često može izazvati nadražaj disajnih puteva i podstaći astmatični napad. Ovo se odnosi i na pušače i na nepušače koji su izloženi dejstvu duvanskog dima.

Grinje

Grinje su široko rasprostranjene u svakom domaćinstvu. Da bi smanjili izloženost grinjama, posteljinu obavezno perite na visokim temperaturama, koristite peglanje kao metodu dezinfekcije i pokušajte da izbacite iz domaćinstva plišane igračke, u kojima se takođe mogu zadržavati grinje.

Zagađenje iz vazduha

Različita isparenja i izduvni gasovi takođe mogu provocirati napad astme. Kako je nemoguće izbeći izlazak iz kuće, makar pokušajte da što manje boravite napolju kada je prisutan visok stepen zagađenja (smoga).

Bubašvabe

Alergeni bubašvaba takođe mogu provocirati napad gušenja kod astmatičara. Potrudite se da ne ostavljate hranu i mrvice hrane na otvorenom, usisavajte redovno podove, i po potrebi vršite dezinsekciju prostorija.

Kućni ljubimci

Nažalost, veliki broj osoba sa astmom može odreagovati pogoršanjem simptoma astme kada su izložene alergenima pasa, mačaka i drugih krznenih kućnih ljubimaca. Ukoliko niste spremni da se odvojite od vašeg ljubimca, potrudite se da ih redovno kupate i držite ih van spavaće sobe, kako bi se smanjila izloženost alergenima.

Buđ

Buđ nastaje razmnožavanjem gljivica u vlažnim uslovima. Izloženost buđi može takođe da bude okidač astmatičnog napada.

Sagorevanje čvrstih goriva

Dim koji se oslobađa sagorevanjem drveta, uglja, i dr. Ukoliko niste u mogućnosti da pređete na korišćenje drugih izvora toplote, potrudite se da redovno provetravate prostorije kako bi se smanjila izloženost materijama iz dima koje deluju nadražajno na disajne puteve.

Dobro kontrolisana astma podrazumeva primenu odgovarajućih lekova za smanjenje učestalosti napada, za brzo smirivanje napada, uz primenu pomenutih mera za smanjenje izloženosti najčešćim okidačima.

Preporučujemo:

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo u tretmanu astme preporučujemo PRIMED 2 Diši lako.