Najčešći uzroci otežanog disanja

otežano disanje

otežano disanje


Dispnea se definiše kao otežano disanje, koje prati osećaj nelagodnosti, u odnosu na očekivane mogućnosti za datu osobu, u skladu sa njenim fizičkim i zdravstvenim stanjem. Dispnea je čest simptom, uzrokovan različitim stanjima i bolestima. Najčešće je uzrokovana poremećajima rada respiratornih organa i srca. Tretman dispnee direktno zavisi od uzroka koji dovodi do smetnji u disanju.

Bolesti srca koje mogu dovesti do otežanog disanja su popuštanje leve ili desne komore srca, bolest koronarnih arterija, infarkt miokarda, kardiomiopatija, poremećaj funkcije srčanih zalistaka, perikarditis i aritmije. Otežano punjenje srca krvlju dovodi do nakupljanja krvi u krvnim sudovima pluća. Ukoliko to stanje traje dugo, dolazi do izlaska tečnosti iz krvnih sudova, čime je otežana razmena gasova na nivou plućne kapilarne membrane. Nakupljanje tečnosti u alveolama smanjuje ukupnu površinu respiratorne membrane. Posledica toga je osećaj nedostatka vazduha i ubrzano, površno disanje.

Nekardiogeni uzroci otežanog disanja mogu biti anemija, dijabetesna ketoacidoza, ili neke neuromišićne bolesti, kao što je mišićna distrofija ili multipla skleroza. Kod mišićnih poremećaja, oslabljena je aktivnost mišića koji omogućavaju disanje, što dovodi do njihovog brzog zamaranja praćenog simptomima otežanog disanja.

Poremećaji na nivou respiratornih organa koji dovode do otežanog disanja su najčešće:

  • Astma
  • Hronična opstruktivna bolest pluća
  • Restriktivne bolesti pluća
  • Nasledne bolesti pluća
  • Pneumotorax

U zavisnosti na koji uzrok dispnee se sumnja, sprovode se odgovarajući pregledi: laboratorijske analize krvi, sputuma, auskultacija, Rtg pregled, NMR ili CT. Spirometrija je korisna u razlikovanju opstruktivnih od restriktivnih bolesti pluća. Hronični bronhitis, astma i emfizem su najčešći uzročnici znakova opstrukcije u toku spirometrije.

PRIMED 2 Diši lako je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i kalcijuma. PRIMED 2 olakšava disanje kod alergijskih i nealergijskih bolesti disajnih puteva. Pomaže u tretmanu astme, bronhitisa, sinuzitisa i opstruktivne bolesti pluća. Povoljno deluje i na eliminaiju nakupljenog sekreta u plućima, nastalog kao posledica pušenja. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Pogodan je za svakodnevnu, dugotrajnu upotrebu.