Povezanost astme i osteoporoze.

Osobe obolele od astme izložene su većem riziku od smanjenja koštane mase, pokazuju najnovija naučna istraživanja. Još uvek nije jasno na koji način dolazi do povezanosti ova dva stanja.
Poznato je da je prolongirana upotreba kortikosteroida, koja se koristi u terapiji astme, faktor rizika za nastanak osteoporoze,ali da ne postoje jasni podaci koji pokazuju vezu između same astme i smanjenja koštane mase koje se viđa kod osteoporoze. Međutim, postoji značajna povezanost između astme i osteoporoze, čak i u odsustvu prethodne upotrebe kortikosteroida.
Neka istraživanja su pokazala da je gustina kosti u predelu lumbalnog dela kičme i butne kosti značajno niža kod osoba obolelih od astme.
Razlozi za ovu pojavu mogu uključivati upotrebu kortikosteroida, kao i nizak nivo vitamina D u organizmu.
Astma je oboljenje koje može biti opasno po život ako se ne leči, u nekim slučajevima. Veoma je važno da osobe koje boluju od astme i drugih oboljenja disajnih puteva, bez obzira na mogućnost pojave osteoporoze, nastave propisano lečenje.
Neželjeni efekti kortikosteroidne terapije su, generalno, više zastupljeni pri primeni ovih lekova oralnim putem, nego kada se oni primenjuju inhalatorno, iako oralni kortikosteroidi imaju veći efekat.
Lekari propisuju inhalatorne kortikosteroide kad god je to moguće. Ukoliko postoji neophodnost za upotrebom oralnih kortikosteroida, lekar će propisati najnižu efektivnu dozu, kako bi se u što većoj meri izbegli neželjeni efekti kortikosteroida.
primed-2Primed 2 diši lako  je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi kvalitetnog lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla. Ovaj prirodni preparat mogu koristiti osobe obolele od astme. Pored toga što na prirodan način ublažava simptome astme, takođe nadoknađuje kalcijum potreban organizmu i na taj način usporava pojavu i napredovanje osteoporoze. Aktivni sastojci preparata pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.