Saveti u prevenciji kašlja!

KašaljOsnova prevencije akutnog kašlja je izbegavanje bliskog kontakta sa osobama obolelim od akutnih respiratornih infekcija, posebno decom školskog uzrasta, koja su najčešći prenosioci infekcija. Prostorije u kojima se boravi potrebno je češće provetravati, pacijente i roditelje dece edukovati o načinu na koji štite druge kad kašlju – stavljanje ruke na usta, kod dešnjaka leve i obrnuto, ili maramice, koje ako su papirne ne treba ostavljati na otvorenom prostoru.

Kada su veće epidemije, grip, izbegavati velike skupove, a sve osobe u riziku od mogućih komplikacija, posebno starije vakcinisati pre početka sezone gripa.

Ishrana treba da bude izbalansirana, sa odgovarajućim unosom voća i povrća, koji su neophodni izvori vitamina i antioksidanata. Od velike su pomoći i “domaći” lekovi, inhalacije mentola, stavljanje toplih obloga na grudi koje smiruju receptore za kašalj, kao i slatki napici.

Pacijenti sa hroničnim oboljenjima moraju biti pravilno obučeni za primenu svakodnevne propisane terapije i u slučaju nejasnih simptoma da se obrate svom lekaru za dalje lečenje. Izuzetnu pažnju treba posvetiti edukaciji trudnica i omladine o štetnosti duvanskog dima i pružiti maksimalnu podršku pušačima u procesu odvikavanja od pušenja.

Preparat Primed 2 diši lako je napravljen po proverenoj recepturi na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma iz prirodnih sastojaka.

Primed 2 diši lako deluje kao prirodni bronhodilatator, mukolitik i sekretolitik, dakle širi disajne puteve, razmekšava sekret i pomaže u eliminaciji istog. Ujedno poboljšava imunitet i smanjuje osetljivost sluzokože disajnih puteva na alergene.

Da li kašalj treba da nas uplaši? U najvećem broju slučajeva ne.