Štetnost pasivnog pušenja

pusenje

pusenjeJedno istraživanje švedskih naučnika je pokazalo da deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imaju povećane izglede da u kasnijem detinjstvu pate od pojedinih vrsta alergija. Stučnjaci su i ranije bili sigurni da pasivna izloženost duvanskom dimu kako u prenatalnom, tako i u ranom detinjstvu može povećati rizik od razvoja simptoma astme.

Najnovija istraživanje švedskih stručnjaka je pokazalo da četvorogodišnja deca koja su kao bebe bile izložene dimu cigareta, imaju mnogo veći rizik od pojava alergija na alergene u zatvorenom prostoru: grinje, dlake, prašinu, alergije na hranu.

Radi se o tome da duvanski dim kod dece izaziva neku vrstu zapaljenja sluzokože disajnih puteva i takva sluzokoža je mnogo osetljivija na alergene supstance.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 4 hiljade porodica koje su imale decu starosti četiri godine. Glavno pitanje koje se postavljalo roditeljima je to da li su pušili cigarete u prisustvu dece, dok su ona bila starosti dva meseca, jednu godinu i dve godine.
Kod dece su, kad su imala četiri godine, obavljana testiranja krvi na antitela na niz uobičajenih alergena, kao što su mačke, grinje i buđ, kao i hrana, poput mleka, jaja i žitarica.
Naučnici su i potvrdili ono što su sumnjali, a to je da su deca koja su bila izložena pasivnom pušenju u doba od dva meseca života u 28% više slučajeva imala u krvi antitela na alergene ukućnom vazduhu i hrani.
Takođe, osetljivost i alergija na dlake mačaka, kućnih ljubimaca, se otprilike duplo češće javlja kod dece koja su izlagana duvanskom dimu u periodu od dva meseca života.Ta deca su takođe imala blizu 50 odsto veću verovatnoću da imaju antitela na alergene u hrani.
Ova istaživanja i njihovi rezultati podržavaju teoriju da rano nanošenje štete sluzokoži disajnih puteva deteta,može znatno učiniti mališane osetljivijim na alergene. Ovo treba da bude jedan od podstreka roditeljima da ne izlažu decu duvanskom dimu.

Primed 2 diši lako je prirodni preparat koji pomaže u suzbijanju simpoma astme, alergija, pušačkog kašlja, alergijskog rinitisa, bronhitisa… Zbog svog visokokvalitetnog sastava apsorpcija lekovitih sastojaka je brza i kompletna. Preporučuje se i deci starijoj od tri godine.