Streptokokna angina

streptokokna-anginaStreptokokna angina je akutno zarazno oboljenje ždrela. Ovo oboljenje izaziva bakterija beta-hemolitički streptokok grupe A.

Streptokokna angina je česta bolest, zastupljena u svim krajevima. Iako se slučajevi obolevanja od nje pojavljuju tokom cele godine, ipak se najčešće oboleva u hladnijim mesecima (zima i rano proleće). Uglavnom se bolest pojavljuje pojedinačno ili u malim epidemijama. Od streptokokne angine najčešće obolevaju deca od 3 do 15 godina, i mladi vojnici. U srednjem i starijem životnom dobu ovo oboljenje je ređe, mada ga roditelji neretko dobijaju od dece. Steptokokna angina se prenosi kapljičnim putem posrednim ili neposrednim kontaktom sa bolesnikom ili kliconošom. Kliconoše su osobe koje u svom grlu imaju streptokoknu bakteruju ali nemaju nikakve simptome.

Period inkubacije je kratak, od 1 do 3 dana i klinička slika streptokokne angine počinje naglo sa povišenom telesnom temperaturom. Najčešći simptomi su:

povišena telesna temperatura (39 – 40°C),

glavobolja,

umor i malaksalost,

bol u grlu,

otežano gutanje,

upala krajnika,

otok vratnih limfnih žlezda koje su bolne na dodir.

Pri pregledu se vidi jako crveno grlo sa otečenim krajnicima na kojima se vide nakupine gnoja. Streptokokna angina daje i druge prateće simptome kao što su: anoreksija, mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu. Streptokokna infekcija može iz ždrela da se proširi na susedne organe, pa može da izazove upalu uha i sinisa, kao i peritonzilarni apsces.

Dijagnoza se postavlja na osnovu brisa grla. Streptokokna angina se leči penicilinom. Lečenje antibioticima je neophodno i zbog sprečavanja nastajanja komplikacija.

Ojačajte svoj imunitet i imunitet Vašeg deteta, i sprečite nastanak bolesti.

Primed 1 forte je potpuno prirodan preparat na bazi meda, polena i propolisa. Kao prioritet za jačanje imuniteta preporučujemo svakodnevno preventivno konzumiranje Primed 1 prirodnog preparata koji obiluje vitaminima B i C, mineralima i aminokiselinama. Zbog svog bogatog lekovitog sastava, Primed 1 forte predstavlja idealnu hranu za imunitet za decu i odrasle.

primed1