Upala sinusa kod dece.

sinusSinusitis se najčešće javlja tokom jeseni i zime, zato što tada ima mnogo virusa koji napadaju disajne puteve, pa su i sinusi izloženiji zapaljenju. S druge strane, hladno vreme pogoduje sinusitisu, jer većina starije dece izbegava da nosi kapu koja ih štiti od hladnoće. Veoma hladno vreme kod predisponirane dece može da oslabi lokalni imunitet sluzokože sinusa i olakša prodor virusa, ponekad i bakterija, pa se zapaljenje lakše dogodi.
Ako se dete žali da ga boli glava u čeonom predelu, i ako je pre toga nekoliko dana imalo zapušen nosić, velika je verovatnoća da se radi o zapaljenju sinusa.
Sinusi su, zapravo, koštane šupljine koje se nalaze u prednjim kostima lobanje. Nalaze se u donjim delovima čeonih kostiju, ali i kostima oko nosa i stručno se nazivaju paranazalne šupljine.
Kada mikroorganizmi stignu do sluzokože koja oblaže sinusne šupljine, tu se razmnožavaju, oštećuju sluzokožu i uzrokuju zapaljenje. Kod dece su izazivači sinusitisa u najvećem broju slučajeva virusi.
Temperatura i glavobolja
Zapušen nos doprinosi razvoju sinusitisa. Razlog je jednostavan.Nema oticanja sekreta iz sinusa pa se u šupljinama nakuplja sluzavi sekret. Kada se sinusne šupljine napune sekretom dolazi do pritiska na nerve koji se nalaze u sluzokoži sinusa. Nervi prenose bolni nadražaj zbog čega se javlja glavobolja. Bol se dodatno pogoršava kada je i nos zapušen, jer nema ventila kroz koji bi bar deo sekreta mogao da se izbaci.
Jedan broj dece ima povišenu temperaturu u slučaju sinusitisa, ali ona ne mora da bude uvek prisutna. Starija deca koja su imunološki jača uglavnom nemaju izrazito veliku temperaturu tokom sinusitisa.
Ponekad je, da bi se postavila dijagnoza, potrebno napraviti rendgenski snimak, a pedijatar će na osnovu kliničke slike proceniti da li je detetu potrebna pomoć specijaliste za uho, grlo i nos .
Sinusitis je bolest starije dece, retko se javlja pre pete godine života. To je zato što se sinusi postepeno razvijaju i povećavaju tek od treće godine života. Da bi se u njima razvilo zapaljenje šupljine moraju biti formirane.
Nasledni faktor bitan kod sinusitisa
Ako roditelji imaju problem sa sinusima, postoji veća mogućnost da i deca obole od iste bolesti. Nasleđuje se i sklonost ka alergijama, ali i slabost lokalnog imuniteta sluznice sinusa koja je onda lakša meta za viruse i bakterije.
Prevencija kod osetljive dece podrazumeva adekvatnu zaštitu glave tokom hladnih dana, ali i blagovremeno javljanje pedijatru kada se uoče simptomi koji mogu da se povežu sa sinusitisom.
Kod izvesnog broja dece potrebno je uraditi alergološka ispitivanja u cilju eliminacije postojanja alergije, koja može da dovede do sklonosti ka sinusitisu.
Terapija sinusitisa.
Kod više od dve trećine dece prva pojava sinusitisa izazvana je virusnom infekcijom. Terapija je simptomatska u tom slučaju, daju se lekovi protiv bolova i zapaljenja. Veoma je vežno održavati higijenu nosa, jer nos mora da bude prohodan da bi se sekret drenirao. Obično se daje fiziološki rastvor, a ponekad su potrebne i kapi za nos koje smanjuju otok sluzokože. Preporuka je ne primenjivati ih duže od tri dana.
Antibiotici se daju samo ukoliko postoje znaci bakterijske infekcije, ili ako prethodna terapija nije dala dobrih rezultata. Roditelji ne trebaju na svoju ruku da primenjuju antibiotike, za lečenje je nadležan isključivo lekar pedijatar.
Kod predisponirane dece mogu da se jave brojne i česte epizode upale sinusa. To se obično desi ako se bolest ne leči blagovremeno. Ima dece sa alergijama, kod koje se bolest ne otkrije na vreme, pa se kao posledica višegodišnjeg oštećenja javlja sklonost ka hroničnom zapaljenju sinusa.
Pravovremena dijagnoza je naročito važna jer se blagovremenom terapijom može izbeći hroničnost ove veoma dosadne i neprijatne bolesti.
primed2Primed 2 diši lako je prirodni preparat koji zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima olakšava tegobe kod upale sinusa, olakšava izbacivanje gustog sekreta iz disajnih organa i sinusnih šupljina. Ovaj prirodni preparat na bazi meda je obogaćen kalcijumom koji smanjuje osetljivost sluzokože na inhalacione alergene i time ublažava simptome alergije koje su često neprepoznati uvod u sinusitis.