Vežbanje i astma

vežbanje u prirodiDa li je bezbedno vežbati ako imate astmu?

Jedan od ciljeva tretmana astme jeste da se pomogne pacijentima da vode normalan i zdrav život, koji uključuje vežbanje i druge fizičke aktivnosti. Pridržavanje režima uzimanja propisane terapije, izbegavanje provocirajućih faktora i praćenje funkcije pluća će Vam pomoći u postizanju ovog cilja.

Koje vežbe su pogodne za osobe sa astmom?

Aktivnosti koje uključuju kraće periode umerene fizičke aktivnosti, kao što su pešačenje, odbojka, gimnastika, generalno se dobro podnose.

Aktivnosti koje zahtevaju duže periode fizičke akivnosti, kao što je fudbal, trčanje, košarka, slabije se tolerišu. Takođe, fizička aktivnost u hladnom okruženju, kao hokej, skijanje i klizanje, mogu biti problem, mada, neke osobe sa astmom sasvim dobro podnose ove aktivnosti.

Plivanje, koje je zahtevna fizička aktivnost, generalno je pogodno za osobe sa astmom, zato što podrazumeva udisanje toplog, vlažnog vazduha. Možete boravak u vodi prilagoditi vašim potrebama, bez preteranog fizičkog napora.

Kako kontrolisati astmu u toku vežbanja?

  • Pre početka vežbanja razgovarajte sa Vašim lekarom. On će Vam pomoći oko odabira i prilagođavanja fizičke aktivnosti Vašim mogućnostima.
  • Uvek uzmite predviđenu dozu leka pre početka vežbanja, prema propisanom režimu.
  • Uvek počnite zagrevanjem, blagim vežbama, a nakon treninga obezbediti odgovarajući period opuštanja i odmora
  • Ukoliko je vreme hladno, bolje je da vežbate u kućnim uslovima, ili da nosite zaštitnu masku ili šal, kako bi izbegli hladan vazduh kao provocirajući faktor za napad astme.
  • Ako je napad astme povezan sa polenom, izbegavajte vežbanje napolju u periodu kada je on prisutan u visokim koncentracijama.
  • Ukoliko imate prehladu ili neku drugu virusnu infekciju, izbegavajte treninge i teže fizičke aktivnosti.

Održavanje aktivnog stila života važno je kako za fizičko, tako i za Vaše mentalno blagostanje. Zapamtite: astma nije razlog da se odreknete fizičkih aktivnosti! Potreban je odgovarajući terapijski pristup i prilagođavanje aktovnosti Vašim mogućnostima.

Šta raditi ukoliko se u toku treninga jave simptomi astme?

Ako se u toku fizičke aktivnosti jave simptomi astme, prestanite sa vežbanjem i uzmite dozu leka predviđenu za takve okolnosti (prema akcionom planu u slučaju astmatičnog napada koji ste utvrdili sa Vašim lekarom). Ukoliko se simptomi ne povlače, obratite se nadležnoj zdravstvenoj ustanovi radi sprovođenja odgovarajuće terapije.