Vitamin C i magnezijum ublažavaju napade astme

vitamin-c2Hronični bronhitis kod koga je iskašljavanje nedovoljno i otežano je prava indikacija za upotrebu preparata jagorčevine. Najviše lekovitih sastojaka ima u korenu jagorčevine i zbog specifičnog delovanja lekovitih sastojaka najsigurnija je upotreba u obliku sirupa.
Sirup jagorčevine se izrađuje iz ekstrakta dobijenog iz korena biljke. Lekoviti sastojci korena jagorčevine lokalno nadražuju sluznicu želuca i ovaj nadražaj se refleksno, preko gasto-bronhijalnog refleksa prenosi na sluznicu bronhija. Na sluznici se razvija hipersekrecija koja omogućava razmekšavanje sekreta i lakše iskašljavanje. Lekoviti sastojci povećavaju aktivnosti epitela sluzokože grla. Mehanizam dejstva čini jagorčevinu delotvornom u terapiji astme i hroničnog bronhitisa jer poboljšava iskašljavanje i prohodnost disajnih puteva.
U ishrani kod obolelih od astme i hroničnog bronhitisa neophodno je posvetiti dovoljno pažnje unosu hrane bogate vitaminom C. Mehanizam dejstva vitamina C u astmi je poznat, zato je uz kompletnu terapiju astme i bronhitisa preporuka i upotreba dovoljno vitamina C, odnosno namirnica koje podmiruju povećane potrebe obolelih. Vitamin C pomaže u lečenju astme i bronhitisa jer pojačava delovanje jedne supstance (prostaglandina PGE2) koja ima bronhodilatorno delovanje (širi bronhije).
Vitamin C je rasprostranjen u prirodi i najviše ga ima u biljkama bogatim hlorofilom i karotenoidima (provitamin A). Takođe, njime obiluju crveni, narandžasti i žuti plodovi: šipurak, gloginje, crvena paprika, ribizle, paradajz, limun, pomorandža… Krompir je namirnica koja nije bogata vitaminom C, odnosno ima ga u nekoj određenoj količini. Količina ove namirnice koja se konzumira u svakodnevnoj ishrani može podmiriti, čak i povećane potrebe organizma za ovim vitaminom. Ovo nam je dokaz da nije bitna samo namirnica, već i količina namirnice koja se konzumira.
Mnoge studije o delovanju magnezijuma na organizam su pokazale da unos magnezijuma, koji često nedostaje kod obolelih od astme, blagotvorno deluje i smanjuje broj i intenzitet napada. Magnezijumom su bogate sve zelene biljke, a posebno se izdvaja kopriva koja ima najviše hlorofila i samim tim i magnezijuma. Obolelima od astme i bronhitisa se preporučuje svakodnevno konzumiranje čaja od koprive i šipurka, koji treba da se pije umesto vode. Tri kašike zdrobljenog šipurka i pola kašike lista koprive se prelije litrom provrele vode i poklopljeno se kuva na tihoj vatri 5 minuta.
Obolelima od astme i bronhitisa je bitna i konzumacija dovoljnih količina vitamina B kompleksa i cinka putem ishrane. Vitaminima B kompleksa je bogat pivski kvasac, klice žitarica, mekinje, integralne žitarice, kupus, lešnik, orah, pomorandže.. Cinka ima u crvenom mesu, ribi, semenkama bundeve, cerealijama…
primed 2Primed 2 diši lako se preporučuje osobama obolelim od astme i hroničnog bronhitisa jer na potpuno prirodni način olakšava disanje i poboljšava iskašljavanje gustog i lepljivog sekreta iz pluća. Ovaj prirodni bronhodilatator svojim dejstvom na disajne puteve smanjuje osetljivost disajnih puteva, smiruje kašalj, smanjuje učestalost napada astme, olakšava iskašljavanje kod hroničnog bronhitisa, pročišćava pluća kod višegodišnjih pušača.