Znaci koji nagoveštavaju astmatični napad

astmaNapad astme se nikada ne događa pre prethodnog upozorenja. To su znaci kojima nas telo obaveštava o nadolazećoj opasnosti. Oni vam mogu pomoći da sprečite napad i možda spasete sebi život.

Rani znaci napada astme su:

  • Problemi sa spavanjem, umor, iscrpljenost, glavobolja, gubitak apetita su opšti znaci.
  • Kašalj se obično javlja pre samog napada.
  • Brzo zamaranje, loša tolerancija napora.
  • Tamni kolutovi oko očiju.

Uporan kašalj

Upozoravajući simptomi se mogu menjati. Nekada to bude uporan kašalj tokom noći a nekada kašalj izostane u potpunosti. Kašalj kod astme je suv i uporan. Ako se posle prehlade svi simptomi povuku a kašalj ostane treba posumnjati na astmu. Njega ne treba lečiti na svoju ruku, bez saveta sa lekarom, jer ma koliko uporan bio on je zaštitni mehanizam naših pluća.

Merenje protoka vazduha

Lični merač protoka vazduha (pick flow metar) vas može upozoriti na dolazeći napad. Ako pick flow metar pokazuje vrednosti između 50 i 80% vaše normalne vrednosti znači da je napad već počeo. Vrednosti ispod 50% predstavljaju hitno stanje kod kojeg se mora hitno reagovati. Pozovite hitnu pomoć ako ostajete bez vazduha, brzo se umarate i jezik i usta su vam postala plava.

Zašto nastaju problemi sa disanjem?

U toku astmatičnog napada mišići oko disajnih puteva se stežu i dovode do sužavanja disajnih puteva. Dodatno dolazi i do pojačane sekrecije gustog sekreta koji dodatno blokira disajne puteve. Vazduh u plućima postaje zarobljen i disanje, naročito ekspirijum postaju otežani. Zato, u početku možete primetiti vizing tj sviranje u plućima i kako se napad pogoršava dolazi do stežanja u grudima i do gubitka daha. Osoba koja je u napadu se oslanja na ruke, napred, ne bi li pružila dodatni oslonac disajnoj muskulaturi. U toku napada govor je otežan, rečenice se teško izgovaraju.

U toku napada astme dolazi do uvlačenja mekih tkiva vrata i grudnog koša tokom svakog udaha, takozvana retrakcija. Uvlačenje je znak da nedovoljno vazduha ulazi u pluća i mora se hitno reagovati. Ovo je prvi znak koji roditelji primete kod dece jer često opšti znaci tipa gubitka apetita i zamarenje ostaju neprimećeni.

Obavezno pozvati hitnu pomoć ako primetite neki od sledećih znakova:

  • Otežan govor.
  • Nemogućnost udaha i izdaha.
  • Površno disanje.
  • Bledo vlažno lice, osećaj straha.