Bronhijalna astma: prirodna pomoć u svakodnevnom okruženju

astma

astmaBronhijalna astma je jedan od čestih zdravstvenih problema. Standardna terapija uključuje upotrebu dve vrste lekova: lekova koji smiruju akutni napad asme, i lekova koji se koriste za dugoročno regulisanje simptoma i smanjenje učestalosti javljanja napada astme.
Pored upotrebe lekova, za uspešan tretman astme veoma je važno poznavanje faktora sredine koji mogu pogoršati ili poboljšati stanje. Takođe, način života (životni stil), i poznavanje značaja pravilne ishrane može doprineti boljem regulisanju simptoma astme.
Ovde navodimo neke od opštih preporuka u vezi sa svakodnevnim životom i namirnicama koje mogu biti od pomoći osobama koje imaju astmu:

  • Obogatite svakodnevnu ishranu vitaminom B6, B12, B5, kao i folnom kiselinom i vitaminom C.
  • Obezbedite dovoljan unos antioksidanata.
  • Koristite čaj od đumbira, timijana, majkine dušice. Topli napici su uvek dobri u prevenciji respiratornih infekcija, a mogu pomoći i u ublažavanju simptoma astme.
  • Pijte dovoljno vode. Voda je najbolji “rastvarač”, a da bi se gust bronhijalni sekret iskašljao, neophodno je unositi dovoljno tečnosti u toku dana.
  • Redovno čišćenje stambenog prostora omogućava smanjivanje količine prašine i mikroorganizama u vazduhu koji mogu biti provocirajući faktori astmatičnog napada.
  • Ukoliko ste u mogućnosti, izbegavajte boravak u “vlažnim” prostorijama gde ima buđi. Spore buđi se lako prenose vazduhom, i često provociraju ili pogoršavaju simptome astme.
  • Svaka prehlada bi trebalo da se na odgovarajući način tretira. Usled zapušenosti nosa, koji je osnovni simptom prehlade, disanje je dominantno na usta. Kada se vazduh udiše kroz usta, ne dolazi do filtracije, vlaženja i zagrevanja. Udisanje hladnog i suvog vazduha jedan je od provocirajućih faktora astme.
  • Ukoliko se vaši simptomi pogoršavaju u toku fizičke aktivnosti, u dogovoru sa vašim lekarem sprovodite onu vrstu aktivnosti koja vam prija, jer je redovna fizička aktivnost veoma bitna u očuvanju opšteg zdravlja i pomaže očuvanju i poboljšanju plućnog kapaciteta.

Primenapomenutih mera ne znači sigurno uklanjanje simptoma, ali može doprinet boljem regulisanju simptoma, smanjiti učestalost komplikacija i olakšati život osobe koja boluje od astme.