Fitoterapija i suplementi u terapiji astme

astragalus

astragalusAstma kao zapaljensko oboljenje disajnih puteva može da se pojavi rano u detinjstvu, čak i kod dece mlađe od 5 godina. Kod najmlađe dece klinička slika zna da bude jako dramatična. Najteži su oni oblici koji počinju u prve tri godine života, naročito kod dece sa visokim alergijskim statusom, porodičnom anamnezom pojave astme kao i sa pojavom alergijskih ekcema i drugih oblika alergija.
Kod dece su najčešći okidači koji dovode do pojave astmatičnog napada uglavnom virusne infekcije koje dodatno pogoršavaju već postojeće zapaljenje sluzokože disajnih puteva. Otprilike oko 90 % svih napada astme nastaje posle banalnih respiratornih infekcija, poput kijavice.
Astma kao jedna kompleksna hronična bolest zahteva na prvom mestu redovnu primenu terapije. Jako je bitan i određeni stil života i način ishrane koji bi trebali da u najvećoj mogućoj meri eliminišu faktore rizika i dodatno jačaju imunitet, koji je osnova da bi se bolest držala pod kontrolom.
Kao podrška medikamentoznoj terapiji se u terapiji astme sve više uključuju fitoterapija i dijetetski suplementi bogati esencijalnim mikroelementima i vitaminima, koji dokazano pomažu pri kontroli bolesti (cink, bakar, vitamini E,C,B6…). Njihovom redovnom upotrebom se poboljšava otpornost organizma, smanjuje se postojeća inflamacija u disajnim putevima, produžava se stanje remisije bolesti i ublažavaju se simptomi postojeće bolesti.
ASTRAGALUS (Astragalus membranaceus )
Mnoge kliničke studije su pokazale imunomodulatorno i antiinflamatorno dejstvo ekstrakta korena AstragalusaGlukani iz korena astragalusa pojačavaju produkciju interferona (antivirusno dejstvo) i efektivnost T limfocita čime popravljaju imunološki odgovor organizma. Redovnom upotrebom korena astragalusa smanjuje se preosetljivost disajnih puteva.
ELEUTERO (Eleutherococcus senticosus)                                                          Aktivni principi prečišćenog ekstrata, eleuteroidi su jako značajni za podizanje imunološkog odgovora organizma.Oni povećavaju efektivnost leukocitne i limfocitne loze.
CINK je esencijalni mikroelement koji je krucijalan za održavanje zdravlja i neophodan je za sve biohemijske procese u organizmu. Dokazano deluje antivirusno i imunomodulatornoCink se takođe ponaša kao antidot kod aerozagađenja jer sprečava taloženje toksičnih materija poput olova i kadmijuma iz zagađenog vazduha i iz duvanskog dima. U našem okruženju nema dovoljno cinka, u zemljištu kao ni u namirnicama.Savremenem ishranom se unosi samo polovina dnevnih potreba. Zbog toga je često potrebna suplementacija u vidu dodataka ishrani koje sadrže cink. Dokazano je da je najbolja forma cinka za suplementaciju helatni oblik cinka kao što je cink glukonat.Ovaj oblik cinka je u digestivnom traktu zaštićen od interakcija sa hranom i hlorovodoničnom kiselinom iz želuca i zato mu je iskoristljivost u organizmu mnogo bolja u odnosu na druge oblike cinka.
BAKAR zajedno sa cinkom ulazi u sastav važnog enzima u organizmu superoksid-dizmutaze koji neutrališe slobodne radikale. Bakar takođe igra značajnu ulogu u prvoj reakciji odbrane od infekcije jer učestvuje u proces sinteze antitela.
VITAMIN C je neophodan za odbranu organizma od infekcija i pokazuje uzajamno pojačavanje dejstva sa cinkom. Ovo je bitan antioksans. Postoji bitna razlika između prirodnog oblika vitamina C i sintetskog oblika vitamina c. Prirodni vitamin C iz acerole, šipurka i sl u kompleksu sa prirodnim bioflavonoidima ima 15 puta jače dejstvo od sintetičkog oblika vitamina C.
VITAMIN E je snažan antioksidans, štiti ćelijske membrane od dejstva slobodnih radikala i deluje zajedno sa vitaminom C i cinkom.
VITAMIN B6. Ovaj vitamin ima aktivnu ulogu u pojačavanju aktivnosti imunološkog sistema i njegovi čak i minimalni deficiti mogu dovesti po pada imuniteta. Vitamin B6 utiče na elemente celularnog i humoralnog imunološkog odgovora, sazrevanje eritrocita…
primed 2Prirodni preparat Primed 2 diši lako svojim prirodnim sastavom pomaže kod olakšavanja simptoma astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, pušačkog kašlja…Primed 2 diši lako, pre svega, podstiče izbacivanje guste bronhijalne sekrecije i regeneriše oštećene disajne organe. Njegovi aktivni sastojci opuštaju pluća i izazivaju širenje vazdušnih kanala, a samim tim omogućavaju lakše iskašljavanje sekreta. Pored toga, Primed 2 ublažava gušenja i proređuje asmatične napade. Efikasno delovanje ovog prirodnog preparata mogu potvrditi korisnici koji su u 90% slučajeva imali poboljšanja kada su u pitanju opstruktivne bolesti respiratornog sistema kao što su astma i hronični bronhitis.