Astma i pušenje

PušenjeGotovo ništa dobro se ne može reći o pušenju cigareta. Nekim ljudima je ono prijatno jer suzbija apetit ali stvara zaraznu potrebu za još jednom cigaretom. Lista njegovih štetnih efekata je dugačka, uključuje emfizem, hronični bronhitis, rak pluća, grla, bešike, moždani i srčani udar, starenje kože, infekcije respiratornog trakta.

Pušenje ima naročito loše efekte na astmatičare. Kod astme, alergijska upala bronhijalnih cevi dovodi do povećane sekrecije sluzi, samim tim i do kašlja i gušenja. Kod dugogodišnjih pušača, duvanski dim takođe stimuliše dodatno lučenje sluzi u žlezdama čiji višak dovodi do napada kašlja.

Kod astmatičara, spazam mišića i otok sluzokože bronhija otežavaju disanje. Kod pušača se razvijaju i nepovratna sužavanja bronhija usled upala i ožiljaka uzrokujući trajne probleme sa disanjem. Osobe sa astmom koje puše su u dvostruko većem riziku od dobijanja plućnih bolesti kao što su emfizem i hronični bronhitis. Interesantno je da većina odraslih koji nakon 50. godine dobiju astmu jesu pušači.

Pasivno pušenje je takođe opasno ako imate astmu. Može da izazove kašalj i napade gušenja i pogoršanje stanja. Pluća astmatičara su ekstra osetljiva na iritanse iz vazduha, naročito na duvanski dim.

Odnos između astme i izlaganja duvanskom dimu je složeniji od privremene iritacije disajnih puteva. Izlaganje deteta duvanskom dimu u porodici može da dovede do razvoja astme kod njega. Ova deca imaju duplo veće šanse da dobiju astmu od dece čiji roditelji ne puše. Takođe, mnogo su češće razne respiratorne infekcije, sinuzitisi, prehlade…Uz to, pušenje roditelja dovodi do lošije kontrole postojeće astme kod deteta. Simptomi astme se drastično smanjuju kod dece u čijoj su okolini roditelji prestali da puše.

Psihička i fizička zavisnost od duvana je ogromna, stručnjaci je porede sa heroinskom zavisnošću. Ipak, prestanak pušenja je moguć, na to vam ukazuju milioni bivših pušača. Prirodni preparat PRIMED 2 diši lako, pomaže kod odvikavanja od duvanskog dima jer efikasno učestvuje u pročišćavanju pluća. Redovnom upotrebom smanjuje i proređuje napade astme.